Itt a nyár, de hol a strand?

2008. június 6., 10:00 , 386. szám

A nyár beköszöntével szerettük volna feltérképezni a kárpátaljai strandhelyzetet, többnyire azonban csak a kialakított fürdőhelyek hiányáról számolhatunk be.

Aknaszlatinán a múltban nagy népszerűségnek örvendtek az üdülni, strandolni vágyók körében az úgynevezett bányatavak, amelyek közelében tekintélyes infrastruktúra volt kiépülőben a turisták kiszolgálására. Mostanra azonban egy kivételével valamennyi tó vize elszivárgott a bányába, így várhatóan turistából is lényegesen kevesebb lesz. A helyieknek alternatívaként marad a Tisza, amely azonban határfolyó lévén csak hellyel-közzel, s csak időnként használható fürdőzésre.

Hasonló okokból korlátozottak a fürdési lehetőségek a másik Tisza-parti városunk, Técső esetében is. A helyi polgárok a várostól mintegy 15 kilométernyire folydogáló Talabor habjaiban találhatnak enyhülést a nyári kánikulában, ahol üdülő épült ki az elmúlt években. Felkereshetik ezenkívül a Lázi és Kerekhegy közötti Feketevíz-forrásnál működő medencét is.

Huszton az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem várja hivatalos strand a fürdőzőket. A napozni és pancsolni igyekvők azonban nem zavartatják magukat, s rendre megszállják a városhoz közeli Tisza-partot, illetve a Nagy-ág köves partjait is. A régió másik üdülőövezetének a Visk melletti Saján halastava számít, ahol csúszda működik és csónakázni is lehet.

Huszthoz hasonlóan nincs hivatalos városi strand a szomszédos Nagyszőlősön sem, bár a város üdülőövezete a Fekte-hegy lábánál, a Tisza partján szépségével mindenért kárpótolja azokat, akik vállalják a 3-4 kilométeres utat. Ugyanitt, az úgynevezett Bánya-tónál vállalkozók révén az utóbbi években szintén kialakulóban van egyfajta strand, ahol a vízen kívül már szolgáltatások is vannak.

Beregszász üdítő kivételnek számít Kárpátalja nagyobb települései közül abból a szempontból, hogy itt igazi strand működik. A városhoz közeli Dédai-tavat élelmes vállalkozók a környező partokkal együtt kibérelték, kulturált pihenőhelyeket alakítottak ki, és a strandszékek kölcsönzésétől kezdve, a vízisízéssel bezárólag számos szolgáltatást nyújtanak azok számára, akik meg tudják fizetni. Itt hétköznapokon 20, szabad- és ünnepnapokon 40 hrivnyába kerül a belépés fejenként, a 12 évesnél fiatalabbak számára pedig ingyenes a strandolás.

A beregszászi vízimádók másik közkedvelt célpontja a termálvizes medence, ahol egy órai pancsolásért felnőttektől 15, gyermekektől 10 hrivnyát kérnek. Arra azonban mindenkinek számítania kell, hogy ilyenkor nyaranta igen sok a vendég, s a medencében legfeljebb "állóhelyet" foglalhat az ember.

Divatos helynek számít a régióban a Borzsova melletti úgynevezett duzzasztó és környéke, ahol a vállalkozók egyre bővülő szolgáltatásokkal várják a fürdővendégeket a Borzsa partján. Igaz, a vízpart tisztántartását még nem sikerült tökéletesen megoldani.

Bármennyire is hihetetlen, az utóbbi években látványos fejlődésen átesett Latorca-parti Munkácsnak sincs saját strandja. A helyzet legfeljebb akkor válik érthetőbbé, ha figyelembe vesszük, hogy a szóbeszéd szerint a Latorca vize a város határain belül eleve alkalmatlan a fürdőzésre. Annak viszont, aki ezek után nem mer megmerítkezni a Latorcában, nem marad más hátra, mint hogy felkeresse a város egyetlen medencéjét, ahol 20 hrivnyát kérnek egy óra lubickolásért.

Ungváron egyelőre csak remélik a helybéliek, hogy idén ismét megnyílik az Ung-parti strand a folyó városi szakaszának felső részén. Addig is, amíg kiderül, mi lesz a stranddal, marad a vadstrand és a város két úszómedencéjének valamelyike, amelyekbe azonban ugyancsak nehéz bejutni ilyenkor. Választható úti célnak a városhoz közeli bányató is, ahol az elmúlt években több vállalkozó is megjelent a szolgáltatásaival.

pszv