Mezőkaszony: Jótékonysági rendezvény az óvodáért

2008. június 13., 10:00 , 387. szám

Három évvel ezelőtt Mezőkaszonyban a helyi óvoda megsegítésére nemes kezdeményezés, ún. adománygyűjtő akció indult, melyet az óvodások szüleiből megalakított szülői tanács kezdeményezett. Az akkori akció célja az volt, hogy az itt befolyt adományokat az intézmény korszerűsítésére, fejlesztésére fordítsák. Három év elteltével az akció még mindig népszerű és folytatódik: június 6-án a helyi kultúrház épületében került sor a változatos programok tömkelegében bővelkedő rendezvényre, melynek során ismét az óvoda jövőjéért gyűjtöttek adományokat.

A nagyszámú jelenlévőt, köztük Hitman Tibort, Mezőkaszony polgármesterét, Katkó Erzsébetet, az óvoda vezetőnőjét, a rendezvény háziasszonyát, Radvánszky Ferenc református lelkipásztort Váradi Natália műsorvezető köszöntötte, aki szólt az akció eddigi sikereiről: sokévi szünet után újraindulhatott a bölcsőde, s csoport nyílt a legkisebb korosztály számára is.

Katkó Erzsébet egy Eötvös József-idézettel kezdte beszédét: "A világon nem a tudomány, a szeretet művel csodákat. És ez itt így van már harmadik éve: idehozta Önöket a szeretet, a segítőkészség, a tenni akarás. Tenni a gyermekeinkért, tenni a jövőnkért. Amiért a legnagyobb köszönet gyermekeink ragyogó szeme, tündöklő mosolya, az, amikor valami újat látnak az óvoda területén..."

Hitman Tibor polgármester megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik a rendezvény megszervezésével, illetve adományaik által járul(n)tak hozzá a nemes célkitűzés sikeréhez.

Randvánszky tiszteletes Lukács evangéliumának 18. részéből hirdetett igét. Majd szólt a középkori paptanárokról, akik a szülőktől hatéves korukig elkérték nevelni gyermekeiket, mert ez az életkor a gyermek szellemi fejlődése szempontjából meghatározó. Épp ez az óvodai oktatás ideje, ezért minden felelős társadalomban az oktatás fő hangsúlya a óvodai oktatáson kell, hogy legyen, mert ez az időszak az, mely az egyén későbbi jellemét döntően befolyásolja.

A kaszonyi óvodások ezután a legkisebbektől a legnagyobbakig énekkel, versekkel és tánccal léptek fel. Őket követték az óvoda dolgozói, majd a bátyúi Cók-mók Bábszínház. Volt gyermektombola, melynek fődíja egy élő nyuszi volt.

A nézőtér mellett kialakított standoknál süteményeket, üdítőt, plüssállatokat lehetett vásárolni, s a befolyt összeget az óvoda javára ajánlották fel. Hasonló célt szolgált az az árverés, ahol kaszonyi művészek gobelinjeit, festményeit és kerámiakészítményeit árverezték el a nemes cél érdekében.

fzs