A nyugdíjasoknak nem jár?

Kapcsolattartási támogatás

2008. június 13., 10:00 , 387. szám

Egy nyugdíjas olvasónk telefonált Ungvárról, nehezményezte, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben az Ungvári Központi Információs Irodában nem hajlandók átvenni a nyugdíjasoktól a kapcsolattartási támogatást igénylő kérelmet.

Megkérdeztük Dupka Györgyöt, az Ungvári Központi Információs Iroda igazgatóját, hogy valójában mi is a helyzet.

- A nyugdíjasok a vízumért nem fizetnek semmit, illetve ingyen kapják a kishatárt is. A törvény végrehajtási utasításában az van, hogy az első csoportba tartozik két alkategória: 1. fizetett vízum, ami 35 euró, plusz egészségügyi biztosítás, ebben az esetben összesen 50 eurót utalunk a kapcsolattartási támogatást igénylőnek, mert bele van kalkulálva a vízumdíj és az egészségügyi biztosítás díja. 2. Az ingyenes schengeni vízumot tanulók, rokkantak, nyugdíjasok kapják. Ők nem fizetnek a vízumért, csak a 15 eurós egészségügyi biztosítást kell kifizetniük. Ők tizenöt euró támogatásra jogosultak. Ebbe a kategóriába tartoznak még azok a "fehér holló" esetek, amikor a vízumigénylők gyorsított eljárást kérnek 70 euróért, de ezért is csak 50 euró támogatás jár.

A kishatárátlépőt igénylők között ugyancsak két kategória van. 1. Aki 20 eurót fizet a kishatárátlépőért, ebben az esetben a kormány 15 eurós hozzájárulást írt elő, többet nem fizet. 2. Akik ingyen jutnak kishatárátlépőhöz - például a nyugdíjasok-, nem jogosultak semmilyen támogatás felvételére. Ez van a rendeletben, ettől nem tudunk eltérni.

- Korábban viszont arról volt szó, hogy a befizetett összegektől függetlenül jár a kapcsolattartási támogatás minden vízumot és kishatárátlépőt igénylőnek.

- Ez olyan dolog, amikor a farkast nem nevezzük farkasnak. Tehát, hogy a pozitív diszkrimináció miatt az ukránok ne kapják fel a fejüket, a fedőneve az, hogy kapcsolattartási támogatás. De a végrehajtási utasításban az van, hogy "a vízumkompenzáció visszafizetése". Meg van kötve a kezünk, a felsorolt kategóriákon kívül nincs lehetőségünk mást támogatni. Azt mondták, hogy ha az elkülönített összeget nem tudjuk felhasználni, akkor majd dönt a Miniszterelnöki Hivatal a visszautalásról. Illetve meghirdetik a pályázatot a kárpátaljai magyar civil szervezetek részére év végén, és akkor a maradványösszeget arra fogják fordítani.

Badó Zsolt