Autósoknak: türelemmel többre mennénk

Dugók, parkolók, elterelő út

2008. június 20., 10:00 , 388. szám
Kamion a centrumban

A városi közlekedés milyensége sokakat érintő probléma. Manapság, amikor egyre több a gépkocsi, egyre nagyobb a kamionforgalom, fontos, hogy egy-egy közlekedési csomópont, egy járási vagy megyei székhely e téren milyen helyzetben van.

Vidékünk autóstársadalmának nem kell külön bemutatni, mit is jelent közlekedni egy-egy nagyobb kárpátaljai városban. Szinte mindennaposak az apróbb-nagyobb kellemetlenségek, bosszúságok, amelyek például Ungváron, Munkácson, Beregszászban (és még sorolhatnánk tovább) tapasztalhatók. "Már tíz éve dolgozom sofőrként - mondja István -, s bizony ebben a munkakörben sokszor tapasztaltam, mennyire nehéz egy nagyobb városban közlekedni. Például Ungváron a sok körforgalom, a szűk utcák és a nem megfelelő közlekedési viselkedés okoz leginkább problémát. A körforgalomnál az, hogy sok autós nem tudja, mi is a teendő ilyen helyzetben, s amíg eldönti, mit is fog csinálni, addig az őt követőket megüti a guta. A rendkívüli módon megnövekedett kisbuszforgalom sem könnyíti meg az előrehaladást. Az, hogy a mikrobuszok egy-két központba futnak be, illetve onnan indulnak ki, azt eredményezte, hogy ezeken a helyeken nagyon lelassul a forgalom. A legrosszabb mégis az, ha valahol építkeznek, mert ilyenkor aztán a járdát elfoglaló védőelemek miatt a járókelők az úttestre szorulnak, s őket is kerülgetni kell. Ha pedig valamilyen építkezési alapanyag kiszállítása zajlik, akkor fél órára is megállhat a forgalom. Parkolni nagyon kevés helyre lehet, így aztán vagy tilos helyre állnak meg az autósok, vagy gyalogolnak. A legrosszabb helyzet a különféle piacok környékén van, ezek a legproblémásabb környékei közlekedés szempontjából a megyeszékhelynek."

Ungvár parkolási gondjait azonban nem a városvezetés, hanem egy izraeli cég oldja meg. Az Ungvári Városi Tanács végrehajtó bizottsága nemrég jóváhagyta azt a határozatot, melynek értelmében közterületek válnak fizetett parkolóvá, amelyeket a Med Park Ukraina nevű izraeli érdekeltségű cég fog üzemeltetni, amely ez idáig 60 parkolóautomatát helyezett el a város központjában. További 300 kihelyezésére kapott még engedélyt a polgármesteri hivataltól, s meglehetősen borsos parkolási díjakat szabtak: az első óráért két hrivnyát kell fizetni, minden további óra 50-50 kopijka. A kocsitulajdonosok vásárolhatnak 15 hrivnyás napi-, illetve 250 hrivnyás havijegyet, de ezzel az egyszerű autós nem biztos, hogy élni fog. Erre az árváltozásra, ami június 1-jétől lép életbe, a polgármesteri hivatal is rábólintott, mivel csak jól jár: a Med Park Ukraina bevételeinek 25%-a folyik be a város kasszájába, s közben úgy orvosolják a parkolás problémáját, hogy a kisujjukat sem mozdították meg.

Az egyetlen magyar többséggel rendelkező városban is sok probléma akad. A település legnagyobb gondját a szűk főút és a kevés parkolóhely okozza, amit a hétvégi külföldi és belföldi bevásárlóroham csak fokoz. "Három fizetett parkolóhely van Beregszász központjában - mondja az egyik, az új piac előtti parkolóban dolgozó őr -, s ezek nagyon ki vannak használva. Sajnos nem tudunk minden kocsinak helyet biztosítani, de igyekszünk maximálisan kihasználni a lehetőségeket, ez azonban azzal jár, hogy nem lehet megközelíteni egy-egy forgalmas napon az errefelé található intézményeket. Ez azonban nemcsak a mi hibánk, hanem azoké az autósoké is, akik felelőtlenül teszik le valahol a gépkocsijukat, elállva egy-egy felhajtót." Persze az autósoknak erről más a véleménye. "Miért engednek be olyan sok járművet a parkolóba, ha tudják, hogy nincs elég hely? - mondja egy felháborodott gépjárművezető. - A pakolókban nemcsak az előre kijelölt helyeken, hanem a közlekedést szolgáló részeken is állnak a kocsik, így aztán gyakran előfordul, hogy egy-egy jármű "beszorul", s órákig kell várni, míg a rossz helyen álló autó tulajdonosa előkerül, s kienged. Velem is előfordult már ilyen eset, ezért nem is állok be már a parkolóba, hanem máshol hagyom az autót. Hogy ezzel zavarom a többiek közlekedését? Őszintén szólva nem érdekel. Szerintem a város közlekedését leginkább a kamionok zavarják, amelyek a szűk főúton alig tudnak bekanyarodni, s mire megtörténik, addigra a szemafor újra pirosra vált. Beszélhetnek a vezetők európai városképről, amíg a közlekedés problémáját nem oldják meg, addig nem lesz belőle semmi."

Az oly sokszor vádolt hosszabb-rövidebb közlekedési dugók legfőbb kiváltó okának tartott kamionok vezetői is sajátos szemszögből látják a közlekedés helyzetét. "Elég sokfelé járok, így van összehasonlítási alapom - mondja a beregszászi illetőségű, kamionsöfőrként dolgozó Pál -, s a kárpátaljai városokban való közlekedésről felemás tapasztalataim vannak. Vannak olyan települések, mint például Munkács és Ungvár, ahol a várost elkerülő útszakasz nagyban megkönnyíti a szállítmány eljuttatását a célhelyre. A többi városban, ahol nincs ilyen lehetőség, már jóval problémásabb a dolog. A rendkívül szűk utak, a rossz helyen parkoló autók miatt nagyon nehézkes egy ilyen nagy járművel közlekedni, de az autósok valahogy nem akarják a helyzetünket tudomásul venni, és feleslegesen mérgelődnek, pedig türelemmel többre mennénk."

Tény, hogy egyre nő a különféle közlekedési balesetek száma, nagy részük városi koccanás, de előfordult már halálos is.

Snicer