Jogellenes a záhonyi "kilométer-cetli"

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

Jogellenes a jelenleg is folytatott ellenőrzési gyakorlat az ukrán-magyar határon, amelynek során az autósoknak tájékoztatót kell kitölteni, amelyben a jármű kilométeróra-állását is fel kell tüntetni.

Ezt közölte dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a sátoraljaújhelyi Rádió Aktív beadványára reagálva.

A rádió szerkesztősége április 2-án kért adatvédelmi vizsgálatot a vám- és pénzügyőrség által határátlépéskor alkalmazott eljárás ügyében - írja a Szabolcs Online.

Mint ismert, az ukrán-magyar határon tájékoztatót kell kitöltenie az autósnak, amelyben a többi között a jármű kilométeróra-állását is kérik. Ha valaki nem tölti ki, akkor nem lépheti át a határt.

Az ombudsman minapi tájékoztatása szerint, az eljárás miatt már 2005-ben vizsgálódtak, de máig nem történt semmi. A Rádió Aktív beadványa miatt ismételt vizsgálatot folytattak le, amelyben megállapították, hogy a vám- és pénzügyőrség eljárásának elve hibátlan, viszont jogszabályilag nem támogatott.

Dr. Szabó Máté országgyűlési biztos közölte, a VPOP országos parancsnoka kezdeményezte a jogszabály módosítását a pénzügyminisztériumnál.

pp