McCartney Kijevben

2008. június 20., 10:00 , 388. szám

Közel 200 ezren - közöttük Leonyid Kucsma ukrán exelnök és Mihail Szaakasvili grúz államfő - hallgatták szombat este Kijevben a zuhogó esőben Paul McCartney koncertjét, aki a milliárdos Viktor Pincsuk meghívására lépett fel az ukrán fővárosban.

Az énekes, aki a jövő héten lesz 66 éves, ukránul üdvözölte a nézőket, és megköszönte, hogy az eső ellenére eljöttek a koncertre. A Függetlenség terén felállított, 53 méter széles és 20 méter magas színpadon tartott koncertet öt nagyvárosban óriáskivetítőkön és a közszolgálati televízió több csatornáján is nézni lehetett.

McCartney több Beatles- és Wings-dalt, valamint néhány egyéni számot is előadott, amelyeket internetes szavazáson választottak ki. "Az volt az álmom, hogy sokféle ember összegyűljön a Függetlenség terén, és legalább két óráig boldognak és szabadnak érezzék magukat" - mondta el az üzletember.

2007-ben a Pincsuk Alapítvány a Függetlenség terén Elton John részvételével szervezett jótékonysági koncertet a HIV-fertőzöttek megsegítésére, amelyen 200 ezren vettek részt. A mostani koncert bevételét - amely ingyenes volt a hallgatók számára, de a szervezők adományokat kértek üzletemberektől és másoktól - az ukrajnai Országos Onkológiai Intézet gyermekosztályának ajánlják fel. Tetyana Overina, a Pincsuk Alapítvány szóvivője elmondta: eddig több mint ötszázan mintegy 3 millió hrivnyát ajánlottak fel.

A Korreszpondent című hetilap szerint Viktor Pincsuk, aki Kucsma exelnök veje, Ukrajna második leggazdagabb embere, részt vett az 1990-2000 évek átláthatatlan privatizációs ügyleteiben, és az utóbbi években jótékonyságra adta a fejét. (MTI)