Óvatosan a hrivnyával?

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Újabb divathullám uralkodott el Ukrajnán: a bankok azt tanácsolják, tartsuk a pénzünket nemzeti valutában, ha meg akarjuk őrizni megtakarításaink értékét.

Annyi bizonyos, hogy máig a banki betét a legegyszerűbb formája a pénz befektetésének. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy hovatovább a legjövedelmezőbb is - napjainkban meglehetősen könnyű hirvnyában elhelyezett betétekért 18-19 százalékos éves kamatot kínáló bankot találni, míg az USA-dollárban kamatoztatott megtakarításokért 11-12, az euróért pedig 10-11,5 százalékos nyereséget kínálnak. S hogy nem csupán pillanatnyi akcióról van szó, az abból is látszik, hogy a legnagyobb bankok többsége hasonló, mondhatni szinte azonos feltételekkel várja a befektetőket.

A szakértők azzal magyarázzák a szemre ugyancsak tetszetős jelenséget, hogy a pénzintézetek számára a lakossági betétállomány növelése jelenleg majdhogynem az egyetlen módja a hitelezéshez szükséges újabb pénzeszközök bevonásának. Ezért van, magyarázzák, hogy a bankárok rendületlenül emelik a kamatokat, kedvezményes akciókat hirdetnek, nyereményeket sorsolnak ki, azaz minden lehetséges módon igyekeznek a lakosság kedvében járni.

És ez még távolról sem a csúcs! - ígérik megfigyelők. Némelyik bank az év eleje óta már kétszer emelte a kamatokat, s van, aki úgy véli, még ennél is bőkezűbbek lehetnek a pénzintézetek, azaz nem kizárt egy újabb kamatemelés, amelynek mértéke a hrivnyabetétek esetében 1-2 százalék, a valutáknál pedig 0,25-0,5 százalék lehet.

Igaz, vannak más vélemények is, melyek szerint a bankok már aligha emelhetik tovább a kamatokat, mivel az általuk kínált hitelek lassan olyan drágákká válnak, hogy megcsappan irántuk a kereslet. Ezek szerint a bankok éppen azért hirdetnek különféle akciókat a betéteseknek, mert a valóban nagy vonzerőt jelentő kamatemelésre már nem vállalkozhatnak. Könnyen meggyőződhetünk arról, hogy ebben az érvelésben lehet valami: a legkülönfélébb banki reklámoktól már káprázik az ember szeme, s eláll a lélegzete a kisorsolandó nyereményektől. Van, ahol bónusz kamatokkal csalogatják a betétest, máshol aranyrudakkal, vagy akár személygépkocsival is.

Ami a valutában történő megtakarításokat illeti, a bankvezetők makacsul ragaszkodnak ahhoz, hogy azok ideje lejárt. Mint mondják, manapság előnytelennek számítanak a valuta alapú banki betétek, a dollár és az euró árfolyamának esése, illetve jövőbeni alakulásuk bizonytalansága miatt. Eközben, mutatnak rá, a hrivnyabetét a magas kamatszint miatt szinte az egyetlen módja maradt annak, hogy megőrizzük megtakarításaink értékét az év eleje óta 14,6 százalékosra nőtt inflációval szemben.

A szakértők egy része meg van győződve arról, hogy még az év vége előtt várható a hrivnya további erősödése a dollárral szemben. Ők a 4,5 hrivnya/dollár árfolyamot sem tartják kizártnak decemberre. Mások ugyanakkor - s ezek vannak többen - az ukrán valuta lassú gyengülését várják, s 4,90-4,95 hrivnya/dollár körüli árfolyamot jósolnak karácsonyra. Ők továbbra is óvatosságra intik azokat, akik a dollár tavaszi csillaghullása után most hirtelen amerikai valutában őrzött megtakarításaik hrivnyára történő átváltását tervezik. Hiszen, érvelnek, amennyiben ősszel valóban ismét drágulásnak indul a dollár és az euró, valamelyest kompenzálhatók lesznek a valutamegtakarítások tavaszi veszteségei.

Bármilyen állásponton legyenek is, a szakemberek mindenképpen azt tanácsolják, ne siessünk el semmit. A hrivnya kedvező betéti kamatszintje mellett vegyük figyelembe azt is, javasolják, hogy az infláció mértéke éves szinten várhatóan megközelíti, de talán meg is haladja majd a jelenlegi betéti kamatokat. Ha pedig ehhez hozzászámítjuk még az átváltásból adódó veszteségeket, illetve a hrivnyának a nagy valutákkal szemben jósolt enyhe gyengülését, kiderülhet, hogy az ukrán pénznemre való áttérésből semmiféle hasznunk nem származik, legfeljebb veszteségünk.

szcs