A szülők tiltakoznak a rendelet ellen

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Mint arról lapunkban már több alkalommal írtunk, idei május 26-ai, 461-es számú rendeletével az ukrán oktatási miniszter olyan intézkedéseket irányozott elő, amelyek a kárpátaljai magyar iskolahálózatot alapjaiban veszélyeztetik. Azok a magyar szülők, akik ezen rendelet hatására meggondolatlanul ukrán iskolába íratják gyermekeiket, bizonyára nem gondolják végig, hogy ezzel egyrészt megfosztják gyermekeiket attól, hogy maximálisan kihasználják értelmi képességeiket, másrészt önként indítják el a kárpátaljai nemzetrészt az önfeladás, az önmegsemmisítés útján.

A Beregszászi Magyar Gimnázium nem hajlandó erre az útra lépni. Június 19-én rendkívüli ülést tartott a szülői tanács, melynek két napirendi pontja volt: a 461. rendelet megvitatása és ezzel kapcsolatos állásfoglalás, illetve a független, központi érettségi bevezetésének problémái, tanulságai. Barna György, a szülői tanács elnöke elmondta: aggodalommal töltik el a jövő iránt felelősséggel viseltető szülőket a kárpátaljai magyar iskolákat fenyegető veszélyek, amelyek maroknyi nemzetrészünk asszimilációjához vezethetnek.

A gimnázium igazgatója, Szabó Árpád ismertette a rendeletet, amelynek mindjárt első mondatai megdöbbentőek: az államnyelvet, mint Ukrajna egységes népének "genetikai kódját" tünteti fel, ami szinte értelmezhetetlen, különösen egy, "az ukrán nyelv oktatásának jobbítását" célzó dokumentumban... A rendelkezés előírja többek között, hogy bizonyos tantárgyakat a nemzetiségi iskolákban (Ukrajna története, földrajza, fizika stb.) előbb párhuzamosan a nemzetiség nyelvén és ukránul oktassanak, majd teljes egészében ukránul. Ezenkívül az ukránnyelv-órák számának bővítését is előirányozza, természetesen más órák rovására, hisz a tanulók terhelését sem lehet már fokozni.

A szülői tanács tagjai megdöbbenten hallgatták a rendelet egyes kitételeit, majd parázs hangulatú megbeszélés után - mely során felmerültek a független érettségi-felvételi friss tapasztalatai is - úgy határoztak: levélben fordulnak Juscsenko ukrán köztársasági elnökhöz, Timosenko miniszterelnökhöz, Vakarcsuk oktatási miniszterhez és más illetékesekhez, melyben tiltakoznak a 461-es rendelet bevezetése ellen, hiszen az ellentmond minden ukrajnai és nemzetközi emberjogi alapdokumentumnak, követelik, hogy valóban az ukrán nyelv eredményes tanítását szolgáló intézkedések szülessenek, valamint hogy a jövőben mindenkor megillesse a nemzetiségi iskolák végzőseit a jog, hogy az érettségi teszteket lefordítsák anyanyelvükre. A levélben a szülők azt is megfogalmazták: készek nemzetközi fórumokhoz is fordulni, ha nem szüntetik meg a nemzetiségek asszimilációját eredményező rendelkezések bevezetését, sőt a polgári engedetlenség békés formáitól sem riadnak vissza.

m