Támad a peronoszpóra!

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Az aktuális június végi mezőgazdasági teendőkről, a piaci árak alakulásáról kérdeztük állandó mezőgazdasági szaktanácsadónkat, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót.

- Továbbra is oda kell figyelni a burgonya- és paradicsomvészre. A későbbi ültetésű krumpli most ér oda a fejlődésben, hogy a sorok zöldje összeboruljon, ami ugyancsak megkönnyítheti a fertőzés terjedését. Talán mondanom sem kell, hogy a fólia alatt termesztett paradicsom ilyenkor folyamatos védettséget igényel. Ugyancsak folyamatos védelem szükségeltetik a peronoszpóra ellen a fólia alatt termesztett, illetve a most kikelt kordonos uborka esetében is. A párás, meleg időjárás miatt különös figyelmet igényel a szedés előtt álló uborka. Ebben a helyzetben fokozottan ajánlott az agrotechnikai és a kémiai védekezési módok együttes használata. Ami a permetezést illeti, a kontakt és felszívódó hatóanyagokat együttesen tartalmazó szereket ajánlott használni. Egy tenyészidőben 2-6 alkalommal szükséges védekezni, esős időszakokban 7-8, egyébként 10-14 naponta ismételjük a kezelést.

- A peronoszpóra a szőlőtermesztőket is érzékenyen érintheti idén...

- Valóban, aszályos években szinte nem is kell foglalkoznunk a peronoszpórával, csapadékos évjáratban viszont az egész termést is elviheti. A fertőzés, mint a villám, akár négy-öt nap alatt letarolhatja az egész állományt. A gomba a levél légrésein keresztül hatol be - amelyek főleg a levél fonákján találhatók -, ezért permetezéskor (ha kontakt szert használunk) figyeljünk arra, hogy ne csak a levél színére kerüljön a permetléből. Klasszikus tavaszi és nyár eleji peronoszpóratünet a szőlő levelein kialakuló sárgászöld olajfolt (fény felé tartva látszik a legjobban), és a levél másik oldalán, a fonákon megjelenő fehér gombagyep (ami nem azonos a levél színén is megjelenő lisztharmattal). A gomba nem csak a leveleket támadja: az éretlen bogyó lilásra színeződik, az érett szőlő pedig ráncosodik, töpped és lilásbarna lesz. Ha a bogyó belseje is barna színű, akkor biztosan a peronoszpóra a tettes (zöld bogyóbelső esetén lisztharmat a fertőző). Ha úgy tűnik, hogy az időjárás a peronoszpórának kedvez, akkor permeteznünk kell. Júniustól felszívódó szereket alkalmazzunk (Ridomil, Curzate, Mikal, Quadris) kéthetente, egészen július közepéig, majd fürtzáródáskor (július végén) váltsunk vissza a fürtöt is védő kontakt hatású szerre. A Quadris alkalmazása ekkor védelmet nyújt egyszerre mindhárom fontos szőlőbetegség (a peronoszpóra, lisztharmat és a botrítiszes betegség) ellen is.

- Melyek a legfontosabb mezőgazdasági teendők az elkövetkező napokban?

- Nagyon jó volna megőrizni a szántóföldi zöldségtermesztésben a most lehullott csapadék jótékony hatását. Magyarán, legalább sekélyen kultivátorozni vagy kapálni kellene. A közelmúltban lehullott 30-40 milliméter csapadék kellő löketet ad a növények fejlődéséhez az elkövetkező két hétre, ha sikerül megfelelő módon megőrizni, tehát feltétlenül lazítani kell a talajt. Ezen túl nyilvánvaló, hogy a talajlazítással egy füst alatt gyomirtást is végzünk. A nagydobronyi mondás szerint a kapálás felér egy öntözéssel. Az extra csapadékmennyiség elsősorban a napokban kiültetett káposztának tett jót. Ezzel kapcsolatban egyébként érdemes odafigyelni arra, hogy júliusban van egy rajzása a káposztalevél-tetűnek és -bolhának. Ezekkel szemben a kezdeti időszakban alkalmazhatók a hosszabb hatásidejű szerek, később azonban, a betakarítás közeledtével a gyorsabban lebomló vegyszerekre kell áttérnünk.

- Lassan végéhez közeledik az újkrumpli betakarításának és értékesítésének időszaka. Milyen évet zárnak idén a termelők?

- Vegyes a kép. Akinek megtermett a burgonyája, az nagyon jó évet zárt. Akit viszont utolért a burgonyavész, az nem kerülhette el a veszteségeket, amelyek esetenként igen jelentősek is lehettek. Az inflációs hatásokat figyelembe véve is nagyon jó szezon az idei, hiszen a burgonya nagybani ára tartósan 4 és 5 hrivnya között mozog. Ez mindenképpen megdobogtatja a gazdák szívét. Más kérdés, hogy a vásárlók talán nem örülnek olyan nagyon ennek az árnak, amely viszonylag jelentős drágulást jelent az eltűnőben lévő tavalyi burgonyához képest.

hk