Újkrumplifesztivál Nagydobronyban

2008. június 27., 10:00 , 389. szám
Mackó István köszöntője

Negyedik alkalommal szervezte meg Nagydobronyban a helyi KMKSZ-alapszervezet és a községi tanács az Újkrumplifesztivált. A korai krumplijáról méltán híres nagyközség futballpályáján Szilvási Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket és a vendégeket, többek között dr. Soós Kálmánt, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökét, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát, Mihajlo Fedinecet, az Ungvári Járási Tanács elnökét és alelnökét, Mackó Istvánt, valamint Kovács Bélát, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás alelnökét.

Mackó István beszédében kiemelte, hogy a nagydobronyiak jó gazdák, jó vállalkozók, összetartó közösséget alkotnak, s erőt, egészséget, jó szórakozást kívánt a nagyközség dolgos lakóinak. Majd Őr Hidi László, a nagydobronyi KMKSZ-alapszervezet elnöke megnyitotta a rendezvényt és ismertette a további programot.

A szabadtéri színpad előtt feszült figyelemmel követték a kisgyerekek a Cók-Mók Bábszínház által megelevenített Vitéz László kalandjait, majd ízelítőt nyújtott repertoárjából a Nagydobronyi Középiskola Hímes Táncegyüttese és a szintén nagydobronyi Virág tánccsoport. Csodaszép népdalokkal és fergeteges táncokkal szórakoztatta a közönséget az Ungvári Művészeti Koledzs Petrusevszki Mihály vezette zenekara és a Sütő Mihály által felkészített Napraforgó Néptáncegyüttes. Ugyancsak nagy sikert arattak a Derceni Művészeti Iskola kis táncosai, őket a szintén Dercenből érkezett Gyöngyösbokréta táncosainak produkciója követte. A krumpli útja Amerikából című rajzpályázat nyertese a 11 éves Nagy Anikó lett, aki szellemesen ábrázolta a krumpli "bevándorlásának" lehetséges állomásait az Újvilágtól egész Nagydobronyig. A pályázat két másik helyezettje megosztva Balog Noémi és Hidi Lívia lett. Sokan figyelték a raklapokból készült akadálypályán trükköző csapi biciklicsapat úgynevezett "Triál" bemutatóját. A Chop-bike akadálybiciklis csapat szponzorától, Eduárd Taturevicstől megtudtuk, hogy a hajmeresztő trükkökhöz a fiúk speciális, 2000 hrivnyába kerülő mountainbike-okat használnak, amelyek biztonságosak ilyen extrém trükkök esetén is.

Forgott a körhinta, tele volt gyerekekkel a légvár. A felnőttek közül sokan a hatalmas sörsátorból figyelték a színpadot. Az újkrumplit bográcsgulyás formájában ugyancsak meg lehetett kóstolni. A sport szerelmesei sem maradtak szórakozás nélkül: a négycsapatos röplabdabajnokságot a csapi fiatalok nyerték, de a hazaiaknak sem volt szégyellnivalója, ők a megtisztelő második helyen végeztek. A futballpályán a helyi öregfiúk a tiszacsomai kortársaikkal vívtak kemény csatát, de egyik csapat sem tudta kicsikarni a győzelmet, a végeredmény 2:2 lett. A járási bajnokságban szereplő nagydobronyi csapat ezúttal a téglásiakkal játszott bajnoki mérkőzést, melyet 8:0-ra nyertek a hazaiak. Bár nagy volt a meleg, sokakat kicsalogattak az érdekes programok a futballpályára, ahol jól érezte magát a község apraja-nagyja. Az Újkrumplifesztivál végül az Oázis együttes által játszott szabadtéri bállal ért véget.

dózsa