Változott a vámkezelés

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Június 24-től bevezették Ukrajnában az állampolgárok által külföldön vásárolt közlekedési eszközök vámellenőrzésének és elvámolásának új rendjét.

A saját célra vásárolt gépjárművek elvámolása mostantól az eddigiektől gyökeresen eltérő új rend szerint történik majd, aminek a helyszíne az új szabályok értelmében már nem a határ, hanem a tulajdonos állandó vagy ideiglenes lakhelye szerint illetékes vámhivatal. Így mostantól az ígéretek szerint felgyorsul az ügyintézés a határon.

Mint Mihajlo Porada, az ungvári vámhivatal vezetője elmondta, a járművek elvámolása két módon történhet. Amennyiben a tulajdonos ismeri a külföldön megvásárolandó jármű minden szükséges adatát, úgy kitöltheti az előzetes vámnyilatkozatot, s megfizetheti az államnak járó vámilletéket. Ilyenkor a deklarációban fel kell tüntetni azt a határátkelőt is, amelyen keresztül vissza szándékozik térni az országba az állampolgár.

Amennyiben viszont nem ismertek előzetesen a megvásárolandó jármű paraméterei és adatai, az eljárás meglehetősen bonyolult. Ilyenkor a határ átlépésekor nem vámot fizet a tulajdonos az ország vámterületére behozandó jármű után, hanem egyfajta foglalót. A végleges vámeljárás, s a vámilleték teljes rendezése később, a tulajdonos lakóhelye szerint illetékes belföldi vámhivatalban történik meg.

A hivatalos várakozások szerint az újítás tökéletesíti az országba belépő járművek vámkezelésének rendjét és menetét. A vámosok azt remélik, hogy az új rendszer egyszerűsíti a vámeljárást azon járművek esetében, amelyeket már előzetesen elvámoltak, illetve csökkenti a korrupció lehetőségét is a határon az illetékek előzetes befizetése révén.

(Kárpátalja/Szabadság Rádió/zakapattya.net.ua)