Vízum ajánlólevéllel?

2008. június 27., 10:00 , 389. szám

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a nemzeti együttműködésről szóló törvény, amelynek normaszövegét előzetesen egyeztetik a parlamenti frakciókkal is - hangzott el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának plenáris ülése után tartott sajtótájékoztatón múlt szerdán, Budapesten.

Szili Katalin a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy levelet ír az ukrán parlamenti elnöknek, amelyben kéri, hogy módosítsanak azokon az elmúlt időszakban hozott döntéseken, amelyek gátolják a kisebbségi nyelv használatát.

A meghívottak megismerhették a magyar kormány schengeni vízummal kapcsolatos könnyítési javaslatát is. Mint Brenzovics László, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a tanácskozást követően emlékeztetett, a magyar Külügyminisztérium nem támogatta a KMKSZ által előterjesztett, s a parlamenti pártok által is támogatott javaslatot, miszerint a jövőben lengyel példára a magyar igazolvánnyal rendelkezők meghívó nélkül kaphassanak ingyenes hosszú lejáratú vízumot. Ehelyett a magyar külügyben kidolgozás alatt álló koncepció azt ajánlja, hogy a legitim határon túli magyar szervezetek támogató dokumentumot adhassanak ki a vízumot igénylőknek.

Erről és számos egyéb kérdésről várhatóan a KMKF rendes éves ülésén születhet döntés, amelyet előreláthatóan szeptemberben hívnak össze.

(Kárpátalja/MTI)