Lánglovagok benzin nélkül

Huszt

2008. július 4., 10:00 , 390. szám

A közelmúlt vezető híre volt Husztról, hogy újra és újra lángra kap a hulladék a városi szeméttárolóban.

A tűz és a nyomában terjengő bűzös füst olyan méreteket öltött, hogy még a kijevi sajtó is foglalkozott az esettel. A fullasztó nyári melegben csupán június 16-24. között négyszer riasztották a helyi tűzoltókat a Kolhoszpna utcai szeméttárolóban fellobbanó lángokhoz. A városi útkarbantartó részleg tulajdonát képező területen égő szemét elsősorban a környéken lakók életét keserítette meg, de környezetkárosító hatása sem volt elhanyagolható.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma (MNSZ) Kárpátaljai Főosztályának az ügyről kiadott közleménye szerint a tűz ismételt fellángolásához azoknak a személyeknek volt közük, akik a szeméttelep területén színesfémgyűjtéssel foglalkoznak. Mivel nagy mennyiségű papírhulladék akadályozza a fémekhez való hozzáférést, a tűz eloltása után ezek az emberek újra és újra szándékosan felperzselték a területet. A jelenség oka a tűzoltók szerint ezért az, hogy a szeméttelepet működtető kommunális vállalat képtelen megoldani a terület őrzését.

Tovább borzolta a kedélyeket, hogy a sajtó révén elterjedt, miszerint a tűzoltók üzemanyaghiányra hivatkozva megtagadták a szeméttűzhöz való kivonulást. Az MNSZ részéről tagadták ezt, de jelezték: a technogén és ökológiai biztonságért felelős városi bizottság minapi ülésén szorgalmazták, hogy a város térítse meg nekik a tűzoltáshoz elhasznált üzem- és kenőanyagokat. Mint elhangzott, a lánglovagok 113 tonna vizet locsoltak ki a szemétre, amihez 614 liter üzemanyagot használtak fel.

A rendőrség a napokban őrizetbe vett két személyt, akik alaposan gyanúsíthatók a gyújtogatással, a tűzoltók szerint azonban a helyzeten csak a terület rendszeres őrzése segítene.

hk