A gyermekkori bőrgyulladásról

2008. július 11., 10:00 , 391. szám
Aki válaszol: Jakab Lajos badalói családorvos

- Kétéves gyermekemnek szinte állandóan szárad a bőre, ami viszketéssel, hámlással is párosul. Sokszor tapintásra is durva, már-már rücskös. A gyermekorvos szerint atopiás bőrgyulladása van, amit idővel majd kinő. Szeretném tudni, hogy így van-e ez, és hogy mivel lehet enyhíteni a tüneteket? - kérdezi egy anyuka.

Az atopiás dermatitis (bőrgyulladás) az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori bőrbetegség. Általában ötéves kor alatt kezdődik és hónapokig, sőt évekig is elhúzódhatnak a tünetei, de nagyon ritkán marad meg egész életre. Önállóan is jelentkezhet, de társulhatnak hozzá allergiás tünetek is.

A megelőzésben fontos szerepe van az anyatejes táplálásnak, vagyis minél tovább szopik a pici, annál kevesebb a valószínűsége annak, hogy a későbbiek során ilyen betegség előfordulhat.

A már kialakult bőrgyulladások kezelésében, enyhítésében törekedni kell a kiváltó okok megszüntetésére. Kerülendők az irritáló, nem természetes alapanyagú ruhák, alsónemű használata, illetve a testre tapadó, feszülő, izzadást kiváltó ruhadarabok viselése. Helyes, megfelelő folyadékot tartalmazó étkezéssel sok tünet visszaszorítható. Fürdetés után mindenképpen ajánlott a bőr hidratálása, bőrlágyító krémek használata.

(tamási)