A kárpátaljai magyar oktatásról tárgyalt Sólyom Juscsenkóval

Államfők találkozója Kijevben

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

Kétnapos hivatalos látogatást tett Ukrajnában Sólyom László köztársasági elnök. A magyar államfő Viktor Juscsenko ukrán elnök meghívására érkezett az ukrán fővárosba, ahol a kárpátaljai magyarság vezetőivel is találkozott. Juscsenko a magyar kollégájával lezajlott hétfői tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy "az ukrán fél nyitott a kárpátaljai magyar iskolákban a kétnyelvű oktatás problémájának megoldására". Egyben bejelentette: a felek megállapodtak, hogy a jövő héten szakmai tárgyalások kezdődnek a két oktatási minisztérium között Kijevben. A szakértők akcióprogramot dolgoznak ki a kéttannyelvű oktatás problémájának megoldására a kárpátaljai magyar iskolákban. Kiemelte: az államnyelv elsajátításával nő az általános iskolások esélye az ukrajnai közép- és felsőfokú intézményekbe való bejutásra. Közölte, hogy már a nyomdában vannak a szükséges tankönyvek.

Sólyom hangsúlyozta: problémát jelent a 461. számú ukrajnai oktatási minisztériumi rendelet, amely kétéves átmenettel a magyar nyelvű iskolákat kéttannyelvűvé változtatná. Ez felgyorsítaná a magyar kisebbség asszimilációját, amivel a 3,5 millió főnyi határokon túli magyarság sorsáért felelős anyaország nem tud egyetérteni, és ami ellentétes az 1991. évi, a kisebbségek jogainak elismeréséről szóló magyar-ukrán nyilatkozattal és a magyar-ukrán alapszerződéssel is. A magyar fél támogatja, hogy a kárpátaljai magyarok hatékonyan elsajátítsák az ukrán államnyelvet, de ehhez megfelelő ukrán tankönyvekre és oktatókra van szükség.

Juscsenko sikeresnek nevezte a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok alakulását. Emlékeztetett, hogy tavaly a kétoldalú áruforgalom meghaladta a 2,7 milliárd dollárt. Felkérte a magyar vállalkozókat, vegyenek részt a 2012. évi labdarúgó Európa-bajnokság infrastruktúrájának kiépítésében.

Az ukrán elnök köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna euroatlanti törekvéseinek támogatásáért. Sólyom hangsúlyozta: a magyar fél a NATO decemberi külügyminiszteri értekezletén mindent megtesz, hogy Ukrajna meghívást kapjon az észak-atlanti szövetség tagsági akciótervébe (MAP).

A tárgyalások után Sólyom virágot helyezett el az éhínség áldozatainak emlékművénél, majd a kárpátaljai magyarság képviselőivel találkozott a Magyar Köztársaság kijevi nagykövetségén. A találkozón a magyar államfő tájékoztatta a megjelenteket a Juscsenko államfővel folytatott tárgyalásának eredményeiről, elsősorban az oktatással, illetve a vereckei honfoglalási emlékművel kapcsolatos kérdésekről, majd tárgyalópartnerei is ismertették álláspontjukat - tájékoztatta lapunkat Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Hozzátette: a találkozón újból megerősítést nyert, hogy a vereckei emlékmű államfői szintű avatására nem kerül sor.

Sólyom magyar újságíróknak nyilatkozva a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás kapcsán kiemelte: januári kárpátaljai látogatása óta születtek részeredmények, amelyek azonban csak átmenetileg jelentenek megoldást a problémákra. Az oktatási minisztériumi rendeletre utalva leszögezte: ragaszkodott hozzá, hogy "nem léphetünk vissza a mostani állapotoktól". "Jól tudjuk a többi külföldi magyar nemzetrész tapasztalatából, hogy abban a pillanatban, amint az oktatás kétnyelvűvé válik, az a nyelvvesztés iskolája lesz" - hangsúlyozta.

A magyar köztársasági elnök kedden Arszenyij Jacenyuk házelnökkel és Julija Timosenko kormányfővel találkozott. Az ukrán parlament elnöke és a kormányfő támogatásáról biztosította Sólyom Lászlót a kárpátaljai magyar oktatás kérdésében - mondta el a köztársasági elnök újságíróknak. Sólyom László jelezte: mindkét látogatáson különösen nagy hangsúllyal szerepelt a kárpátaljai magyar iskolák ügye. Timosenko kijelentette: figyelemmel fogja kísérni az oktatással kapcsolatos tárgyalásokat. A politikai akarat megvan ahhoz, hogy a helyzetet rendezzük - mondta el Sólyom László. Hozzátette: Timosenko asszony azt mondta, hogy talán kissé előresiettek az ukrán nyelv általánossá tételével Ukrajnában. Megérti gondjainkat, és azon lesz, hogy megőrizzük az eddigi állapotokat, tehát a magyar iskolarendszert - mondta Sólyom László.

(Kárpátalja/MTI/dunatv.hu)