A magyar pedagógusok a sztrájktól sem riadnak vissza

Tájékozódik az ukrán oktatási minisztérium

2008. július 11., 10:00 , 391. szám
Braun László és Olekszandr Szemenenko

Az oktatási törvénytervezet és a nemzetiségi oktatást érintő változtatások miatti tiltakozásoknak köszönhetően Kárpátaljára látogatott Olekszandr Szemenenko, Ukrajna oktatási minisztériumának nemzetiségi oktatással foglalkozó főmunkatársa, aki több találkozón igyekezett információkat gyűjteni jelentéséhez. Körútján elkísérte Braun László, a megyei oktatási és tudományos főosztály nemzetiségi iskolákkal foglalkozó munkatársa.

A kijevi vendég Ungváron, Nagydobronyban, Csongoron és Beregszászban találkozott a magyar iskolák igazgatóival, tanáraival, a járási oktatási osztályok munkatársaival, a Kárpátaljai Magyar Szülők Szövetségének képviselőivel, valamint Varga Bélával, a lembergi Szvit Tankönyvkiadó ungvári szerkesztőségének vezetőjével. Tárgyalásokat folytatott a kárpátaljai magyar iskolákban kialakult helyzetről Brenzovics Lászlóval, a megyei tanács alelnökével és Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével, valamint beregszászi járási vezetőkkel. Végül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán találkozott a minisztérium képviselője a KMPSZ tisztségviselőivel. Orosz Ildikó KMPSZ-elnök tájékoztatta a szövetség álláspontjáról és a magyar iskolák helyzetéről, majd a jelen lévő pedagógusok is elmondták véleményüket, akik kilátásba helyezték, ha hatályba lép a magyarokat hátrányosan érintő törvénytervezet, a magyar iskolák szeptembertől sztrájkolni fognak.

Olekszandr Szemenenko végül elmondta, hogy ő a Kárpátalján szerzett információk és a felmerült javaslatok alapján nem dönthet. Meghallgatta az elhangzott észrevételeket, amelyek minden találkozón nagyon hasonlóak voltak, ezek alapján megírja a jelentését, amit beterjeszt a miniszterhelyettesnek, aki majd továbbítja a miniszternek, végül a miniszter hozza meg a döntést. Elmondta továbbá, hogy szerinte nem törlik el a kifogásolt rendeletet, de módosíthatják, kihagyhatnak egyes pontokat belőle, másokat pedig jelentősen megváltoztathatnak.

Badó Zsolt