Nyáresti hangverseny

Visk

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

Június 3-án a klasszikus zene kedvelőinek lelkes csapata gyülekezett a Viski Gyermek Művészeti Iskola kis hangversenytermében. Már hagyománnyá vált, hogy az intézmény zenetagozatos hallgatói, bárhol folytatják zenei tanulmányaikat, hazatérnek, és az őket egykor útra bocsátó iskolájukban hangversenyt adnak tanáraik, szüleik, barátaik, de leginkább a komolyzene szerelmeseinek örömére.

Ezen a napon Czébely Beáta, a kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola zongora szakos és Jőrös Andrea, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola ének-zongora szakos diákjának hangversenyére került sor.

Az egybegyűlteket Havasi Olga, az intézmény vezetője üdvözölte, a műsorvezető szerepét pedig Fedorcsák Mária, Czébely Beáta korábbi zongoratanárnője vállalta magára.

Elsőnek Beáta ült a zongora mellé. Műsorában hallgathattuk barokk, romantikus és modern zeneszerzők - Bach, Liszt, Chopin, Rachmaninov - műveit. Az energikus, a dinamikai lehetőségekkel bátran élő fiatal művész játékát nagy tapssal jutalmazta a közönség. Leginkább az utolérhetetlen finomságú Chopin-darabok előadásával remekelt az előadó, aki egyébként a közelmúltban vett részt a 15 ország részvételével megrendezett III. Budapesti Nemzetközi Chopin-versenyen.

Másodiknak Jőrös Andrea foglalta el a dobogót. Ízléssel megválogatott műsorán szerepeltek Robert Franz, Milij Balakirev és Schubert művei. A dalok hatását erősítette Czébely Katalinnak, az előadó volt tanárnőjének színvonalas zongorakísérete. Andrea nemrég az anyaországban a zenei szakközépiskolák országos szolfézs- és énekversenyén első helyezést ért el. Egyre gazdagodó zenei műveltségét és szakmai felkészültségét bizonyította Kodály- és Chopin- zongoradarabok és magyar népdalok előadásával is.

Andrea és Beáta nem először mutatkoztak be alma materükben, épp ezért egykori zenetanáraik, szüleik, barátaik felmérhették, milyen sokat fejlődött a két fiatal művész az utóbbi időben. Gyengítette a művészi élményt azonban a használt hangszer minősége, erre hívta fel a figyelmet a hangversenyt követő kötetlen eszmecserén az Ungvári 2. Sz. Művészeti Iskola Igazgatónője, Danyec Olga, aki megtisztelte jelenlétével a műsort és megígérte: minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy az iskola komoly koncerthangszerhez jusson. Egy másik észrevétel szerint valamennyi zeneművészi pályát választó egykori és jelenlegi viski diák megérdemelné a nagyobb nyilvánosságot, azt, hogy a nagyközség polgársága jobban megismerje játékukat, ami nemcsak a fiatal művészek, hanem a hallgatóság érdekeit is szolgálná, fejlesztené a lakosok zenei műveltségét - hangsúlyozta a kitűnő műsort az előadóknak és a szervezőknek megköszönve Sari József, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola igazgatóhelyettese.

Czébely Lajos