A ruszinok nem reagálnak

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

"Nem reagálunk az SZBU kihívásaira" - kommentálta Valentin Nalivajcsenkónak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízott főnökének a ruszin szervezetek vezetői ellen indított bűnügyi eljárásokról szóló bejelentését Dmitrij Szidor atya, a Szojm Pidkarpatszkih Ruszinyiv elnevezésű szervezet vezetője.

Hozzátette: amíg Ukrajna nem ismeri el az 1991. évi népszavazás eredményeit, melynek során a lakosság 92 százaléka Ukrajna mellett szavazott, ugyanakkor 78 százalékuk egy Ukrajnán belül önrendelkezéssel bíró terület mellett tette le a voksát, addig a hatalom Ukrajnában nem legitim.

Szidor atya biztosított, hogy szervezete egyetlen szeparatista határozatot sem hozott.

"Az ukrán hatalom 17 éve diszkriminálja a ruszinokat, elutasítva még a dialógust is. Fenyegetésekkel nem lesz dialógus. Ezzel a hatalom a ruszinok ellen hangolja az ukránokat" - jelezte a ruszin vezető. Szavai szerint Ukrajnában csupán az emberek 2-3 százaléka rendelkezik helyes ismeretekkel a ruszin problémáról. A többiek "Bécs, Washington vagy Moszkva kezét látják benne".

"Sajnos Ukrajnában nincs se jogvédelem, se sajtószabadság. Amikor az SZBU figyelmeztetett, és nyilvános választ akartunk adni az SZBU-nak, egyetlen újság sem egyezett bele" - mondta Szidor atya.

Mint ismeretes, korábban Nalivajcsenko bejelentette, hogy bűnügyi eljárás indul a Szojm Pidkarpatszkih Ruszinyiv szervezői ellen szeparatizmus és az ukrán államrend megváltoztatására tett kísérlet miatt.

(Kárpátalja/zakarpattya.net.ua)