A Vajdaságból húszan érkeztek

Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2008. július 11., 10:00 , 391. szám

Július 7-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán immár hetedszer vette kezdetét a KMPSZ Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiája. A július 7-12. között zajló I. turnusban ez alkalommal biológia és kémia szakos tanároknak, tanítóknak, óvodapedagógusoknak szerveztek továbbképzést, valamint haladó és kezdő szintű számítástechnikai tanfolyamot.

Az ünnepélyes megnyitóra a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Győr termében került sor, ahol a megjelent nagyszámú résztvevőt Punykó Mária, a KMPSZ szórványprogram-koordinátora köszöntötte. A megnyitón részt vett a lebonyolításnak helyet adó főiskola képviseletében dr. Soós Kálmán, a KMF rektora, Csernicskó István, a KMF rektorhelyettese, valamint a Délvidéki Pedagógusok Egyesületének Szabadkáról (Szerbia, Vajdaság) érkezett húsz tagja. Punykó Mária a pedagógus-továbbképzés jelentőségéről beszélt. Mint mondta, különösen manapság egyetlen biztos pont és érték van az ember életében: a tudás. "A közelmúltbeli ukrajnai események tükrében a magyar nemzetiségi iskolák pedagógusai számára nagyon fontos az összefogás és az oktatásra való odafigyelés. Különösen nagy jelentősége van annak, hogy felhívjuk a szülők figyelmét a magyar nemzetiségi iskolákban folyó minőségi munkára, hogy ne remegjen a kezük, amikor magyar iskolába íratják a gyermekeiket" - mondta Punykó Mária. Majd szólt az elkövetkező egy hét programjairól és bemutatta a különböző szekciók programfelelőseit: az óvodapedagógusoknál Gabóda Évát, a tanító szakosoknál Gergely Évát, a biológusok és kémikusok képviseletében Kohut Erzsébetet és Bak Évát, a számítástechnikusok részéről pedig Pallay Ferencet.

Soós Kálmán a főiskola történetéről tartott rövid előadást a vendégeknek, majd a Délvidéki Pedagógusok Egyesületének képviselői a Vajdaságról, ill. Szabadkáról szóló könyveket adtak át a főiskola könyvtárának. A hivatalos megnyitót követő első előadást Csernicskó István tartotta Kétnyelvűség, oktatás és identitás Ukrajnában címmel.

Az ezt követő napokban a résztvevők napi 6-8 órában a szakirányuknak megfelelő előadásokon vettek részt, melyek során különböző magyarországi és ukrajnai egyetemek, főiskolák előadói tartottak színvonalas képzést. Az előadások mellett különböző kulturális programok segítették elő a kikapcsolódást.

fzs