2008. július 18.

2008. július 18., 10:00 , 392. szám

"Meddig akartok még kétfelé sántikálni? Ha az Úr az Isten, akkor Őt kövessétek..."! (1Kir.: 18, 21)

Görög katolikus egyházunkban július 20-án Szent Illés próféta ünnepét tartjuk. Ő az egyetlen próféta az Ószövetségben, kinek emlékezetére egyházunk nyilvános ünnepet rendel. Egy olyan korban volt próféta, amikor nagyon sokan elfordultak Istentől. Az ő prófétálásának köszönhetően tért vissza a választott nép az egy igaz Isten imádására. Örök érvényű kérdés az, amit Illés próféta tett fel a választott népnek a Kármel hegyén, amely ma is aktuális: meddig akar még az ember eltávolodni Istentől? Az eltávolodásnak nagyon sok oka van: pénz, hatalom, gőg, önzőség stb. Ma is nagyon sok ember él úgy, hogy nem az egy igaz Istent imádja, hanem felépít magának egy aranyborjút és azt kezdi imádni! Ideje mindenkinek számot vetni magában.

A történelem folyamán nagyon sokszor akarták az emberekkel elhitetni, hogy az Istennel való kapcsolat csak a templomra korlátozódjon, azaz a templomból kijövet éljük a saját életünket. Megmutatkozik ennek a sikere abban is, hogy vannak olyan templomba járó emberek, akiknek nem jelent gondot, hogy például elküldjék abortuszra a menyüket, lányukat vagy feleségüket. A sátán sikeres munkát végez. Ő a megtévesztés és a hazugság nagy mestere, s az embert sikeresen bűnre viszi. Nem lehet kettős életet élnie a keresztény embernek, hiszen akkor nem az Isten gyermekei, hanem a sátán szolgái leszünk.

A bálványimádás mindig tönkreteszi az embert és családját. A bálványimádás kiszipolyozza az ember életerejét, testi-lelki egészségét, leköti minden idejét, felbontja a családi egységet. Gondoljunk csak a folyton dolgozó emberekre vagy azokra, akiknek mindig van idejük mindenre, csak egyedül az Istenre nem. Milyen jó az Isten, aki Jézus Krisztusban kinyújtotta felénk a kezét, s rajta keresztül mindenki megszabadulhat a bálványaitól. Ő az, aki megtanít bennünket helyesen imádni az Istent, hiszen Jézus mondja: "Az Isten lélek, és akik őt imádják, lélekben és igazságban kell őt imádniuk."

Szent Illés próféta ünnepén minden keresztény testvéremnek azt kívánom, találjuk meg azt az utat, amely a mindenható Istenhez vezet!

Csirpák József