Szabadlábon a korrupciós rekorder

2008. július 18., 10:00 , 392. szám

A közvélemény mellett a megyei ügyészség is megdöbbenéssel értesült arról, hogy az illetékes bíróság a nyomozás lezártáig nem helyeztette előzetes letartóztatásba azt a telekügyi hivatalnokot, akit Kárpátalja történelmének legnagyobb összegű kenőpénzének átvételekor értek tetten.

A rendőrségen egy magánvállalkozó tett feljelentést azzal kapcsolatban, hogy a rahói járási önkormányzat földhivatalának vezetője 10 ezer dollárt (közel másfél millió forintot) követelt tőle egy telek birtokbavétele fejében a megye egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában. A kenőpénz első felét még a múlt év végén átadta a vállalkozó, ám a második 500 dollár átadása előtt már értesítette a rendőrséget. Tettenérését követően a hivatalnok elismerte a vesztegetést, ám azt határozottan tagadta, hogy követelte volna az összeget.

Miután a nyomozás ügyészségi szakaszba lépett, a megyei ügyészség kérte a gyanúsított vizsgálati fogságba helyezését, ám az ügyben eljáró ungvári bíró elutasította az indítványt, s csupán lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, s azt is úgy, hogy a korrupt hivatalnok útlevelét sem vonta be. A bíróság annak ellenére hivatkozott a gyanúsított példás előéletére, hogy az ügyész rámutatott: az illetőt már több ízben felelősségre vonták különböző hivatali visszaélések miatt.

pp