Kölcsey Pedagógusakadémia

2008. július 25., 10:00 , 393. szám

Végéhez közeledik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia: július 21-én vette kezdetét a III., befejező turnus, melyen a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (KMF) magyar szakos tanárok, informatikusok, valamint matematika és fizika szakos tanárok számára szerveztek továbbképzést.

A résztvevőket az akadémiának helyet adó KMF és a szervező KMPSZ nevében dr. Orosz Ildikó, a főiskola és a pedagógusszövetség elnöke köszöntötte. Az elnök asszony arról beszélt, mennyire fontos a pedagógusakadémia, mely elősegíti a résztvevők együttgondolkodását, a tapasztalatcserét. Szólt a tudáshoz, a hagyományokhoz való ragaszkodásról, amely egyik záloga a magyar kultúra megtartásának. Az elmúlt időszaknak az oktatásban bekövetkezett változásai kapcsán beszélt az ukrán nyelvű érettségi vizsgákról, szólva arról, hogy - önhibájukon kívül - mennyire felkészületlenek voltak a magyar anyanyelvű fiatalok ukrán nemzetiségű társaikhoz viszonyítva. Ugyanakkor biztató, hogy az Ukrán Oktatási Minisztérium ez évben először egyetemi felvételikor biztosította az esélyegyenlőséget az ukrán nyelven kívüli tantárgyakból azzal, hogy magyarra fordították a felvételi teszteket. Ennek eredményeként megmutatkozott az, mit érnek a kárpátaljai magyar fiatalok, ha esélyegyenlőséggel indulnak: az esetek többségében ugyanazt a teljesítményt produkálják, mint ukrán társaik, sőt sokszor felül is múlják őket. A KMPSZ elnöke ennek kapcsán felhívta még a pedagógusok figyelmét arra, hogy bármilyen tantárgy tanulásának az alapelve az anyanyelv ismerete. A magyar nyelv és irodalom magas fokú oktatásának kérdésében tehát a tanároknak fokozott figyelmet kell tanúsítaniuk.

A továbbképzésre egyébként több olyan előadót is meghívtak, akik részt vettek az érettségi tesztek fordításában és értékelésében. Az ő tapasztalataik fényében a pedagógusok könnyebben készíthetik majd fel tanítványaikat az érettségi vizsgákra.

Végezetül az elnök asszony bemutatta a különböző szekciók vezetőit: a magyar szakosoknál Riskó Mártát, a matematikusoknál Kulin Juditot, a fizikusoknál Stéfán Sándort, az informatikusoknál pedig Pallay Ferencet.

halász