Anna, a kegyelemmel áldott...

Búcsú Sárosorosziban

2008. augusztus 1., 10:00 , 394. szám

Templomuk védőszentjének, Szent Annának tiszteletére tartott búcsút a sárosoroszi római katolikus egyházközség július 26-án.

Az egyházközség ünnepén a házigazdán, Lengyel Donát ferences atyán kívül részt vett Nádor Albert atya, valamint Weinrauch Márió nagyszőlősi ferences atya, aki az ünnepi szentmisét bemutatta és szentbeszédet mondott.

Az ünnepi olvasmány Sirák fiának könyvéből, a szentlecke Szent Péter apostol könyvéből, az evangéliumi rész pedig Szent Máté könyvéből hangzott el. Szentbeszében Márió atya példázatok, történetek sokaságán mutatta be a templom és a település patrónájának, az otthonok védőszentjének, Szent Annának szerepét. Mint az atya elmondta, egyháztörténeti szempontból Anna azért az egyik legfontosabb a szentek között, mert ő volt az édesanyja Szűz Máriának, Jézus földi édesanyjának. Szó volt arról, hogy a Szentírásban nem találkozni Szűz Mária szüleinek nevével. Hogy kik voltak ezen személyek, az egy i.sz. II. századból származó apokrif - a Szentírásból kimaradt - iratból derült ki. Ez az irat elmondja, hogy Szűz Mária édesanyja, Anna Betlehemben született, majd férjhez ment egy Názáretben élő férfihoz, Joachimhoz. Lánya, Mária már ezen a településen született.

Márió atya külön kiemelte a nevek jelentőségét, azt, hogy jelentésük mennyi mindent elárul viselőjéről. Anna nevének jelentése: Isten kegyelme vagy kegyelemmel áldott.

Az atya egy példázat kapcsán szólt arról, hogy egy folyót mindig a forrása határozza meg: az eredeténél a folyó vize a legtisztább és a legihatóbb. "Ez a forrás-példázat Anna esetére is értendő. Ő egy csodás eseménysorozat kiindulópontja volt: gyermeke lett az a Mária, akiről úgy szól a Szentírás, hogy kegyelemmel teljes. A későbbiekben ő hozta világra azt a személyt, aki számunkra is a kegyelem igazi forrása lett: Jézus Krisztust."

Márió atya beszélt Anna férjéről, Joachimról is. Nevének jelentése: Isten föltekint, Isten megkönyörül, Isten megvigasztal. Feleségével hosszú időn keresztül nem lehetett gyermekük, ami a kor embereinek felfogása szerint azt jelentette, hogy a gyermektelen személynek rejtett bűne van... Elkeseredésében Joachim a pusztába ment, hogy magányosan éljen. Angyal közölte vele, hogy menjen haza, de előbb induljon Jeruzsálembe és adjon hálát Istennek, aki gyermeket ad nekik. Jeruzsálemben a férfi találkozott feleségével, aki szólt angyallal való találkozásáról, valamint egy születendő gyermek ígéretéről, akit Máriának kell majd elnevezniük. A Mária név jelentése: Isten szeret. "Isten megadta Annának azt, hogy kegyelemmel áldott legyen, neked pedig megadta azt a kegyelmet, hogy a legtisztább forrásból ihatsz, táplálkozhatsz, és eljuthatsz a mennybe" - mondta végezetül Márió atya.

F.Zs.