Anyanyelvi Irka Tábor

KMPSZ-táborok

2008. augusztus 1., 10:00 , 394. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében július 27-én Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumában vette kezdetét az augusztus 2-ig tartó Anyanyelvi IrkaTábor.

Az idei táborban a megszokottnál kevesebb felső-Tisza-vidéki gyerek vesz részt, ami a rendkívüli időjárással magyarázható. Amint Zelinszky Éva rahói kísérőtanár elmondta, a nagy esőzések és a Rahó, illetve Huszt környéki magas vízállások következtében sok szülő félt elengedni gyermekét, ami - figyelembe véve a tőlünk nem messze, a hágókon túl elterülő megyékből érkező aggasztó híreket - teljesen érthető.

A tábor ennek ellenére rendben zajlik a KMPSZ munkatársainak vezetésével. A fő cél ezúttal is az anyanyelv élesztése, a magyarságtudat elmélyítése a szórványban élő gyerekek körében. Népi mondókák, dalok, énekes népi gyermek- és szókincsfejlesztő játékok, valamint kézügyességi foglalkozások segítségével teszik eleven tudássá az év közben többnyire vasárnapi iskolákban szerzett nyelvi ismereteket - mondta el a tábor vezetője, Punykó Mária, a KMPSZ szórványprogram-koordinátora.

Megkértük az Irka-táborokban kísérőtanárként rendszeresen részt vevő szórványvidéki pedagógusokat, mondják el tapasztalataikat a tábor nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatban. Duliskovics Ilona a szolyvai helyzetet vázolta, megemlítve, hogy a magyar nyelv csökkentett óraszáma és a szolyvai magyar közeg hiánya az oka annak, hogy az ottani gyerekek nem képesek megfelelően elsajátítani őseik anyanyelvét. Otthon már csak ritkán szólalnak meg magyarul. Az Irka-tábor viszont sokat segít: azon gyerekek, akik ide eljönnek, a magyar közegben egy hétig zajló programok után szabadabban, magabiztosabban használják a magyar nyelvet. Hasonlóan nyilatkozott Zelinszky Éva is, aki elismerően szólt a kitűnő szervezésről: a programok lekötik, szórakoztatják a gyermekeket, mindenki talál a maga számára érdekes elfoglaltságot. Mint mondta, sok esetben a táborban töltött néhány nap alatt a gyermek annyit fejlődik, mint egy teljes tanévben.

fzs