Évről évre növekszik a falu népessége

Szőlősgyula: Szállt az ének, állt a bál

2008. augusztus 1., 10:00 , 394. szám

Vasárnap, a védett természeti értéket jelentő Gyulai-hegy lábánál elterülő futballpályán került sor a falunapi rendezvényekre a nagyszőlősi járási Szőlősgyulán. Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnöke a gyulaiakhoz szólva így fogalmazott: "Nyugat-Ukrajnában most sajnos sok ember az árvízi károk elhárításával küszködik. Pillanatnyilag nem tehetünk mást, mint kifejezzük együttérzésünket. Nekünk viszont van okunk örömre is: a gyulai falunapon egyre több embert látok, növekszik az igény a közösség összefogására, ami záloga a falu fejlődésének, és ami a legfontosabb, évről évre növekszik a falu népessége is... Kívánom, hogy ez így folytatódjék a jövőben is."

Milován Sándor, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselő fontos eredményként értékelte, hogy 60 év után a járási tanács alelnöke magyarul köszöntötte a gyulaiakat. Majd egy idézettel folytatta: "Az a nép, amelyik tud ünnepelni, annak van jövője." Azt gondolom, mindnyájunk számára öröm ezt a sok fiatalt látni. Öröm az, hogy Szőlősgyula végre önálló község lett, és elindult egy úton, amely mindenképpen egy jó és értelmes jövőt rejt magába."

Sápi Sándor polgármester köszöntötte a rendezvény vendégeit, köztük a falu lakosait nyaranta már ötödik éve ingyenesen gyógykezelő angliai orvoscsoport tagjait és magyarországi segítőiket; Várföldi Tamást, a falu rendelőjének felújítását végző érdi Egymásért Alapítvány elnökét, Milován Jolánt, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnökét és másokat. A polgármester bejelentette továbbá, hogy az Egymásért Alapítványnak, valamint az angliai Claygate és Peterfield egyházközségeinek köszönhetően előreláthatólag szeptember elsejére elkészül a most 80%-ban kész korszerű orvosi rendelő, majd megnyitotta a falunapot.

A futballpálya melletti színpadon a Csetneki Ferenc által felkészített gyulai fiatal műkedvelők mutatták be tudásukat. A szép gyulai lányok a falura jellemző népdalokat és táncokat adtak elő. A kultúrházban működő Zenekedvelők Klubjának fiatal tehetségei is nagy sikert arattak hangszeres és énekes produkcióikkal. Hagyományőrző együtteseikkel képviseltették magukat a szomszédos Akli, Újakli, Feketeardó és Csepe fiataljai is.

Közben a sportpályán zajlott a járási futballbajnokság fordulója, ahol vitatott körülmények között a szőlősgyulaiak 1-2 arányban alul maradtak Forgolány csapatával szemben. A tombolasorsoláson 2000 hrivnya értékű ajándékot nyertek meg a sorsjegyet vásárló szerencsések. A fődíjat, a 700 hrivnya értékű kerti hintaágyat ifj. Zsendely Károly nyerte. A tizenegyesrúgó verseny győztese pedig Király Ferenc lett.

Különben a pálya melletti üstökben rotyogott a bográcsgulyás, és készültek a helyi különlegességeknek számító finom gombásételek. Lapunk munkatársainak különösen a "hasgatott haluskával" készült gombapaprikás ízlett a leginkább, aminek a receptjét igyekszünk majd megszerezni és közzétenni a vendéglátást "koordináló" Hevesi Miklóstól és feleségétől.

A falunapon láthatóan jól szórakoztak a gyulaiak és a környező települések lakosai, akik reggelig táncoltak a szabadtéri bálon a Csetneki zenekar által szolgáltatott talpalávalóra.

Badó Zsolt