Találkozó Pinkafőn

Magyar Fiatalok Határok Nélkül

2008. augusztus 1., 10:00 , 394. szám

Tudomány és kultúra az Osztrák-Magyar Monarchiában címmel a Magyar Fiatalok Határok Nélkül Alapítvány immáron hetedik alkalommal rendezte meg Kárpát-medencei ifjúsági találkozóját, ezúttal az őrvidéki Pinkafőn.

Az egyhetes rendezvényre több mint 80 fiatal jelentkezett a történelmi Magyarország minden vidékéről, így Kárpátaljáról is. A pályaműveket csokorba gyűjtve a szervezők egy konferenciakiadványt jelentettek meg, így emlékezve a közös múltra, az előző századforduló néhány kimagasló személyiségére.

A nyári egyetemet július 10-én reggel Felsőőr polgármestere nyitotta meg, aki büszkén számolt be arról, hogy Burgenlandban milyen komoly figyelmet szentelnek a különböző népcsoportok kultúrájának és hagyományainak, ezen belül is külön hangsúlyozta az egyre sokoldalúbb kapcsolatrendszert, mellyel a régió Magyarországhoz kötődik. Az első napot dr. Fónagy Zoltán, a Collegium Hungaricum igazgatójának a kiegyezéstől a századvégig tartó történelmi áttekintése, majd dr. Baumgartner Gerhard történész, újságíró nyelvi tréfákban bővelkedő, Burgenland magyarságát bemutató előadása zárta.

A találkozó egy teljes napja a természettudományok jegyében telt: Erdély, Felvidék és Magyarország egyetemeiről érkezett előadók készítettek számvetést arról, hogy micsoda alkotóerő szunynyadt a múlt századfordulón a magyar tudomány művelőiben, hogyan bővült tudásunk a földrajz, fizika, csillagászat és a matematika terén.

A hét során a résztvevők meglátogatták a környék falvait, beszélgethettek az egyházak vezetőivel, az egyes kisebbségi szervezetek, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, valamint a Bécsi Magyar Kultúregyesület képviselőivel. A reakciókból ítélve talán Szabó Ernő, az alsóőri tájház vezetőjének ízes magyarsága és népdalai tették a legnagyobb hatást a jelenlévőkre, s hogy valóban lássák, él még a magyar kultúra Őrvidéken, szombat este együtt ropták a rábaközi táncokat Zsótér Írisz őriszigeti táncegyüttesével.

Történelemről, nemzetiségi jogokról, Trianon előzményeiről és következményeiről beszélt a fiataloknak Maruzsa Zoltán történész, dr. Bárki Éva Mária jogász asszony, de beszéltek a németújvári Batthyány-vár, Fraknó, Léka erődítményének falai és Kismarton utcái is. S ahogy "nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára", úgy rohanta meg Bécs utcáit népes csapatunk, hogy dr. Deák Ernő újságíró vezetésével végigjárjuk Széchenyi szülőházától kezdve, Mátyás lakhelyén át egészen a Bocskai-koronát őrző Burgig mindazokat a helyeket, melyekhez valamely módon közös magyar múltunk kötődik.

S bár a bábeli zűrzavar lassan a közös magyar nyelvet beszélő Kárpát-medencei népünket sem kíméli, dr. Szoták Szilvia nyelvészprofesszor türelemre intett bennünket, fogadjuk el mindazokat a nyelvi elemeket, melyeket az idegen kultúrákba beágyazódó magyarság magára öltött, mind pedig azokat, melyek egy-egy tájegységünk sajátjai, még ha adott esetben durvának, sértőnek is tűnik egy-egy adott formában szokatlan szófordulat. A sok országba szétszóródott magyarságnak, bizony egy hét során megtapasztaltuk, igen nagy türelmet kell tanúsítania egymás iránt is. Erre tanított a közösen eltöltött egy hét. No, meg arra, hogy azért még mindig közös a tánc, közös a dal és ezért vígságra is van bőven okunk.

Novák Zsuzsanna