Bővülhet az asztélyi határátkelő

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

A 2012-es foci Eb kezdetéig a jelenlegi háromszorosára kívánja fejleszteni az ukrán kormány az Asztély-Beregsurány határátkelő áteresztőképességét.

A Kárpátalja megye Beregszászi járásában lévő Asztély-Beregsurány ukrán-magyar közúti határátkelő jelenleg napi háromezer gyalogos, illetve kerékpáros, továbbá ezerötszáz személygépkocsi áthaladására lenne képes. A valóságos forgalom azonban egyelőre - a többi magyar-ukrán átkelővel ellentétben - jóval alulmúlja a tervezettet, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint a napi átlagforgalom a gyalogosok tekintetében nagyjából 1500 fő, míg személygépkocsiból naponta úgy 1000 lépi át a határt.

Ennek ellenére - tekintettel a 2012-es lengyel-ukrán foci Európa-bajnokság idején várható forgalomra - az ukrán kormány úgy döntött, hogy a kárpátaljai Asztély és a magyarországi Beregsurány közötti nemzetközi közúti határátkelőt a lehető legrövidebb időn belül átalakítják az uniós normáknak megfelelően, s napi 5000 gyalogos és 3000 személygépkocsi zökkenőmentes fogadására teszik alkalmassá.

pp