Kígyóinvázió Kisrákócon

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

Soha nem látott tömegben lepték el a kígyók az ilosvai járási Kisrákócot (Malij Rakovecet).

A 800 portából álló, 3,5 ezer lakosú faluban már a lakóházakba is bemerészkednek a csúszómászók. Marija Sztaroszta például arról számolt be a Hazeta po-ukrajinszki c. lap tudósítójának, hogy a minap éppen tésztát gyúrt, amikor egy megtermett fekete kígyót pillantott meg a konyha kövén. Bár megpróbálta elriasztani, a vipera ezzel mit sem törődve befészkelte magát a langyos sütőbe, ahonnan aztán a szomszédok távolították el.

Marija Bobittában valósággal meghűlt a vér, amikor az udvaron játszogató gyerekei közelében egy kétméteres kígyót pillantott meg. Szerencsére gyorsan magához tért és egy kapával kettévágta a csúszómászót.

Hasonló esetekről számolt be a falu határában álló televíziós átjátszó antenna kiszolgáló személyzete is. Az adótoronyhoz tartozó terület kaszálásakor már többféle kígyót volt alkalmuk látni: mintásat, szürkét, feketét. Elmondásuk szerint mindegyik szép vastag, legalább kétméteres példány volt.

A falusiak csak a legvégső esetben ölik meg az udvarukban-kertjükben feltűnő kígyókat, inkább befogják valamivel és az erdőszélen elengedik. Azt tartják ugyanis, hogy a csúszómászók elpusztítása szerencsétlenséget hoz a házra...