Református templomszentelés Rahón

2008. augusztus 8., 10:00 , 395. szám

Talán kevesen tudnak arról, hogy a tömbmagyarságtól távol eső Rahón hitükben megmaradt református magyar családok élnek. Számukra évek óta az Egri család házában László Károly técsői református lelkész tartott istentiszteletet havonta kétszer. Erről tudomást szerezve érkezett segítségükre a hollandiai Oldenbroek református gyülekezete, akiknek köszönhetően felépíthette most vasárnap felszentelt kis református templomát a 22 tagú Rahói Református Gyülekezet.

Seres János, ugocsa-máramarosi református esperes előfohászát követően a zsúfolásig megtelt kis templomban a 89. zsoltárt és a 358. dicséretet énekelte a gyülekezet. Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke a Jeremiás próféta könyvéből vett idézetre épített prédikációjában hangsúlyozta: "Azért épült ez a templom, hogy itt az Úr hívjon bennünket, s hogy azok, akik meghallották szavát, itt segítségül hívhassák őt."

A templom felszentelése alkalmából köszöntötte a gyülekezetet Bacskai József, a Magyar Köztársaság beregszászi főkonzulja.

Mikulyák László rahói római katolikus lelkipásztor a Királyok könyvéből olvasta Isten igéjét. Majd így folytatta: "Nagy öröm számomra, hogy itteni szolgálatom első hetében egy ilyen jeles eseményen veszek részt, amely fontos és jeles a református egyház életében és a Felső-Tisza-vidéken szórványban lévő közösség életében... Elsősorban nem ezt a kőtemplomot akarjuk ünnepelni, hanem azokat, akik e kezdeményezés mellé álltak, akik váll váll mellett, egymást segítve építettek közösséget, gyülekezetet és építettek hozzá templomot."

A miskolci havasi egyházközség küldöttsége nevében Pongó István lelkipásztor, a Nyíregyháza Sóstói Református Gyülekezet nevében pedig Kovács Gábor presbiter mondott köszöntő beszédet. A templomot építő hollandiai Oldenbroek református gyülekezetének nevében a gyülekezet tanácsának elnöke (gondnoka), Henk Shonhoven elmondta: nagyon örülnek annak, hogy segíthettek a rahói templom felépítésében, majd átadtak a gyülekezetnek egy magyar és egy holland nyelvű Bibliát. A templom építését ugyancsak segítő Stichting Hulp Oost-Europa Alapítvány részéről Arie Jan van Oort volt jelen, aki kiemelte a rahói Egri Margit szerepét. Végül bejelentetették, hogy az oldenbroeki gyülekezet három évig támogatást fog adni egy Rahón és környékén szolgáló missziói lelkésznek.

A társadalmi szervezetek nevében többek között ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke köszöntötte a gyülekezetet. Mint mondta: "Nagy dolog történt most Rahón. Az elszéledt nyájnak itt és most háza lett... Adja az Isten, hogy e ház a továbbiakban minél több református magyarral teljen meg." Az ünnepi esemény legvégén Egri Margit a helyi gyülekezet nevében mondott köszönetet a templomépítést támogatóknak és a megjelenteknek.

A templomszentelés nemzeti imádságunk eléneklésével és püspöki áldással ért véget.

Badó Zsolt