Sokszor indokolatlanul riasztják a mentőket

A 15 perc nálunk is érvényes intervallum

2008. augusztus 15., 10:00 , 396. szám

Napjainkban gyakorlatilag már nincs is olyan tv-csatorna, amely ne sugározna hétről hétre legalább egy kórházsorozatot, amelyekben ugye élesben szembesülhetünk a valóságalapot gyakran nélkülöző, extrém esetekkel. Ezeknek a minél hatékonyabb kezelése a főszereplőkre, vagyis az ügyeletes orvosokra, mentősökre vár. Azzal persze mindenki tisztában van, hogy a valóságban nem egészen úgy működnek a dolgok, mint a megrendezett esetekben, de a legtöbben mégis a filmhősökhöz hasonló fellépést vár(ná)nak el a mi orvosainktól, ápolóinktól is riasztás esetén.

A fellegekből azért ereszkedjünk le egy kicsit a földre. Nemes Máriától, a Beregszászi Mentőállomás vezetőjétől elsőként azt kérdeztem, hogy milyenek a munkakörülményeik azóta (ennek már 8 éve), amióta a mentőállomás a mostani helyére - a járási kórházba - költözött a korábbi, a kórháztól majd egy kilométernyire lévő állomáshelyéről?

- Furcsamód ennek vannak pozitív és negatív következményei is. A járási kórházon belül sokkal szorosabb a közvetlen kapcsolatunk az osztályokkal, ha kell, személyesen is elérhetőek vagyunk, egy-egy beteg beszállítása után gyakorlatilag máris rajtra készek vagyunk stb. Ami viszont nem megoldott, hogy mivel nincsen saját garázsunk, a hívások között gyakorlatilag nincs lehetőségünk elvégezni a kisebb javításokat, az autók biztonságos karbantartását.

A mentőállomás folyamatos munkájában - ide számítom a mezővári és kaszonyi kirendeltségünket is - összesen 7 orvos és 20 felcser vesz részt. Összesen négy UAZ típusú rohamkocsival rendelkezünk, amelyek közül ugyan egy sem öregebb nyolcévesnél, de a típusuknál fogva a műszaki felszereltségük azért még bőven hagy kívánnivalót. Ezenkívül rendelkezésre áll egy 11 éves Toyota márkájú mentőkocsi, amit napközben gyermekpáciensek szállítására vehetünk igénybe.

- A mentőállomás zavartalan működéséhez a szakember és jármű mellett elegendő üzemanyag, megfelelő gyógyszerellátás és korszerű gépek is szükségeltetnek.

- Ezen a téren szerencsére megoldottak a dolgok. Azért még nem mondtunk le egyetlen hívást sem, mert nem volt elegendő üzemanyagunk és a legszükségesebb gyógyszerek is rendelkezésre állnak. Van két portatív (hordozható) EKG-készülékünk, két vércukorszintmérőnk, egyszóval a legfontosabb kellékek rendelkezésre állnak.

- Egy átlagos napon mennyi hívás fut be önökhöz, és nagyjából melyek a leggyakoribb esetek?

- Általában 22-26 hívást kapunk, tehát ha úgy tetszik, átlagosan óránként egyszer kell kivonulnunk. Persze mindez változó a hét és a nap különböző időszakaiban, az időjárás változásával stb. A leggyakoribb esetek továbbra is a szív- és érrendszeri problémákból, azok megfelelő kezelésének elhanyagolásából, kisebb-nagyobb háztartási balesetekből adódnak. Mindenképpen meg kell említenem, hogy a családorvosi rendszer kialakításával jelentősen csökkent a mentők riasztásának gyakorisága. Azokból a körzetekből, ahol a helyén van a családorvos, lényegesen kevesebb hívás fut be hozzánk.

- Visszatérve a bevezetőhöz, az utóbbi hetekben-hónapokban médianyilvánosságot kapó mentős esetek alkalmával (volt belőlük bőven...) szinte mindig elhangzik, az a tény, hogy a mentőnek a riasztástól számított 15 perc alatt a helyszínen kell(ene) lenni... Mi a helyzet nálunk ezen a téren?

- Nálunk is érvényes ez az időintervallum, és az esetek többségében a rohamkocsi időben ott is van a baj helyszínén. Sajnos még ma is nagyon sok az indokolatlan, a gyorssegélyt nem igénylő hívás, amelyek hátráltatják a munkánkat. Ilyenkor, ha nincs szükség azonnali beavatkozásra, természetesen telefonon is adunk néhány jó tanácsot, hogy mik a teendők a mentő kiérkezéséig. Sajnos, igen jelentős az úgynevezett gyerekcsínyekből adódó riasztások száma is, amikor szülők által felügyelet nélkül hagyott gyerekek szórakoznak a mentő kihívásával. Ezekre is jó lenne nagyobb figyelmet fordítani, hiszen kollégáink nem tudják eldönteni, hogy mennyire van valóságalapjuk az ilyen riasztásoknak.

- Végezetül, amit nem lehet elégszer hangoztatni: mi a mentőállomás elérhetősége?

- Városból a 03-as számot, faluhelyről a 003-at kell tárcsázni, amennyiben vezetékes vonalról próbálkoznak. Mobilról a 8-03141 4-30-03-at kell hívni, illetve a mezővári állomást a 8-03141 73-2-22-es, a kaszonyit pedig a 8-03141 2-40-09-es számon lehet elérni.

(tamási)