Gazdagok és befolyásosak

A legbefolyásosabb ukránok

2008. augusztus 29., 10:00 , 398. szám

A tekintélyes Korreszpondent hetilap a napokban közzétette Ukrajna legbefolyásosabb embereinek százas listáját. A lista igen tanulságosan tükrözi az elmúlt egy esztendőben a politikában és a közéletben végbement változásokat.

A Top 100 összeállításakor a lap szerkesztői mindenekelőtt a jelöltek népszerűségét vették figyelembe, illetve azt is, milyen befolyást gyakorolnak az ország életére.

A rangsorban az első helyen idén Julija Timosenko végzett, miután vetélytársai közül a hatodik helyre szorult Viktor Janukovics meglehetősen passzívnak bizonyult az elmúlt esztendőben, Viktor Juscsenko pedig veszített népszerűségéből a választók körében. Timosenko ugyanakkor nem csupán vetélytársai hibájából emelkedhetett első ízben a rangsor élére, írja a Korreszpondent. A lap szerint ennek a fáradhatatlan nőnek sikerült elérnie, hogy kezében összpontosuljanak az ország irányításának leghatékonyabb mechanizmusai.

A második hely a rangsorban Rinat Ahmetové, aki nem csupán formálisan, de a gyakorlatban is vezetőjévé vált a Régiók Pártjának, az ország legjelentősebb politikai erejének, s nem mellékesen Európa leggazdagabb vállalkozója is. Ahmetov a befolyásolás három leghatásosabb eszközével operál: pénzzel, nagy pénzzel és nagyon nagy pénzzel. A Dragon Capital számításai szerint 2008 júniusában a leggazdagabb európaivá vált a maga 31,1 milliárd dolláros vagyonával.

A pénznél sokkal nehezebben megfoghatók a rangsorban a 3., illetve a 4. helyet elfoglaló Viktor Juscsenko államfő és Viktor Baloga, az elnöki titkárság vezetője befolyásának forrásai, mivel azok a hatalomban gyökereznek. Helyezésük arra utal, hogy a politikai hatalom jelentősége valamelyest visszaszorulóban van az országban.

Távol maradva a nyilvános politizálástól valamilyen csoda folytán sikerült megőriznie népszerűségét Viktor Pincsuknak, aki a ranglista ötödik helyét foglalja el. A milliárdos méltó hasznosítást lelt szerteágazó tehetségének: a harsány jótékonysági akciókat és az üzletet, amely óriási jövedelmet és tekintélyes befolyást biztosít a számára.

A Top 100-ban szereplők mintegy fele, 52 személy a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat, valamint a helyi önkormányzatokat képviseli. A 100 legbefolyásosabb ukrán közül 15 a BJUT, 11 a Régiók Pártja, 16 a Mi Ukrajnánk és a Népi Önvédelem, egy-egy pedig a Litvin Blokkja és a KPU tagja.

A tavalyi listával összevetve 25 "újoncot" találunk a névsorban. Közülük Volodimir Litvin tekinthető a legsikeresebbnek, miután ő egyből a 17. helyre rukkolt előre a politikai tetszhalálból, amelyben azelőtt leledzett.

A Top 100 tagjainak átlagéletkora 48 év. A legöregebb a 35. helyet elfoglaló Filaret pátriárka a maga 79 évével, míg a legfiatalabb 22 évesen a teniszező Katerina Bondarenko, aki a 85. helyet foglalja el a listán.

Huszonkilenc multimilliomos kapott helyet a listában. E vállalkozók összvagyona mintegy 87 milliárd dollár, ami több mint kétszerese az ország éves költségvetésének.

A Top 100 15 szereplője Donyeck megyéből származik, 8-8 Dnyepropetrovszk megyébe és a fővárosba, valamint Kijev megyébe való. Öten-öten kerültek fel a listára Zsitomir és Lemberg megyékből. Végül 22-en a legbefolyásosabbak közül külföldön születtek: heten Oroszországban, hárman-hárman pedig Grúziában és az Egyesült Államokban. (Kárpátalja/Korreszpondent)