Hány elsősnek szól a csengő?

Tanévkezdés elé

2008. augusztus 29., 10:00 , 398. szám

Lassan itt van szeptember 1-je, az iskolákban megszólal az új tanév kezdetét jelző csengő hangja. Különösen fontos ez a nap azoknak a nebulóknak, akik először ülnek be az iskolapadba. Hogyan alakult az első osztályok létszáma, érezhető-e az utóbbi hónapok ellentmondásos eseményeinek hatása? Eziránt érdeklődtünk megyénk néhány iskolájában.

A Nagydobronyi Középiskolában ifj. Kántor József iskolaigazgató informálta lapunkat, aki elmondta: egyelőre a település 72 tanköteles gyerekéből 62 jelentkezett az első osztályba. Az iskolában egyaránt indul magyar és ukrán osztály. Eddig a szülők zöme - 54 - a magyar, míg a fennmaradó nyolc az ukrán osztályba kérte gyermeke felvételét. A magyar osztályba jelentkezők száma a tavalyihoz képest valamivel kevesebb, az ukrán osztályosoké ugyanannyi. Az eddigiek alapján két magyar és egy ukrán osztály fog indulni, ami egy magyar osztállyal kevesebb, mint 2007-ben. Kántor József elmondása alapján azonban ez még változhat: ha a magyar osztályba jelentkezők száma meghaladja a hatvanat, lehetővé válhat még egy magyar osztály indítása.

Az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola egyik munkatársa lapunk kérdésére elmondta: szeptember 1-jén 30 kisdiák kezdi itt meg középiskolai tanulmányait, ami egy új osztály indításához elegendő. Ez az előbbi tanintézmény esetéhez hasonlóan szintén lényegesen kevesebb az előző évhez képest: tavaly 2 osztályban 51 gyerek kezdte itt meg az iskolát.

A Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskolában Van Damme Valéria iskolaigazgatótól megtudtuk, hogy idén igen kevés az első osztályba jelentkezők száma - mindössze 10 gyerek -, ami a tavalyi létszámnak kevesebb, mint a fele (akkor 22 elsős volt). Az okokat firtatva azt a választ kaptuk: nagy szerepe lehet annak, hogy az utóbbi idők rendeletei, eseményei folytán sok magyar gyereket ukrán iskolába írattak szüleik.

A Beregszászi 6. Sz. Általános Iskolában Kalinics Szvitlana igazgatóhelyettes kérdésünkre elmondta: idén egy első osztály indul 25 tanulóval. Többségük Beregszász területéről, kis hányaduk pedig a környező településekről jár majd be tanulni. A tavalyihoz képest ez a létszám alig valamivel alacsonyabb: akkor 26-an voltak, de azért így is elégedettek, hisz ez még nem tér el túlságosan az átlagtól.

Szerencsére olyan példákkal is szolgálhatunk, ahol magasabb az elsősök száma az elmúlt évinél. A Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskolában idén - a tavalyi 17 gyerekkel szemben - 19 tanuló ül be az iskolapadba. Olyan információt kaptunk, hogy 5-6 gyerek szeretne ukrán iskolába járni. Mivel a középiskola kizárólag magyar tannyelvű tanintézmény, ők a környező települések ukrán iskoláiba fognak járni.

A magyar tannyelvű Benei Általános Iskolában mindeddig 11 szülő adta be gyermeke taníttatási kérvényét. Ez valamivel több a tavalyi évnél: akkor kilenc gyermek ment iskolába. Megtudtuk azt is, hogy a faluban a demográfiai mutatók az iskolás korba lépő gyerekek esetében a következő évekre nézve emelkedő tendenciát mutatnak, vagyis biztosítottnak tűnik az első osztályok jövője. Ami természetesen csak abban az esetben válik valóra, ha a szülők nem döntenek úgy, hogy más település iskolájába íratják gyermekeiket.

A 99 százalékban magyarok lakta munkácsi járási Dercenben magyar tannyelvű középiskola működik. Mint megtudtuk, a tanköteles gyerekek számának köszönhetően - évente 30-40 elsős - a 70-es évek végétől szinte minden tanévben két osztályt tudott az iskola indítani. Az elmúlt tanévhez viszonyítva valamivel többen vannak a gyerekek: közel 38-an adták be kérvényüket, ami örvendetes, hiszen ezúttal is két osztály ül be az iskolapadba.

A Munkácsi 3. Sz. II. Rákóczi Ferenc Középiskolában is jóval többen jelentkeztek idén (43 gyerek), mint tavaly (36 gyerek). Így két magyar osztály indítására nyílt lehetőség. Információink szerint az elsősök magasabb száma a születések számának növekedésével indokolható. Megtudtunk még egy érdekességet: számos vegyes nemzetiségű család is ide adja be gyermekét tanulni, akik ugyan nem minden esetben beszélik tisztán a magyar nyelvet, de ez rövid idő alatt megoldódik, s a későbbiekben már egyáltalán nem okoz problémát. Mint hallottuk, ez is növeli az itt dolgozó pedagógusoknak a tanintézmény jövőjébe vetett bizalmát.

fzs