Jól fizet az uborka

2008. augusztus 29., 10:00 , 398. szám

A mezőgazdasággal kapcsolatos aktuális tudnivalókról állandó szakértőnket, Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót kérdeztük.

- Mi a legfontosabb tennivaló most a mezőkön?

- A zöldségtermesztők ezekben a napokban folytatják a betakarítást a paprika, a paradicsom, a nyári káposzta esetében. Az esős nyár sajnos még az egyébként igen vízigényes káposztát is megviselte. Sok helyen víz alá kerültek a termőterületek, s a növényállomány egy része elpusztult. Ennek ellenére idén erős túltermelés mutatkozik káposztából, ami meglátszik a fogyasztási árakon is. Bizony, a nagybani piacon legfeljebb 50-60 kopijkájával lehet eladni manapság a káposzta kilogrammját, holott más években éppen ebben az időszakban legmagasabb az ára. Nyilván az elmúlt évek aránylag jó piaci árára alapozva nagyon sokan álltak rá a káposzta termesztésére, miáltal túltermelés következett be. Jövőre azután az idei alacsonyabb ár hatására valószínűleg sokan felhagynak majd a káposztatermesztéssel, minek következtében várhatóan emelkednek az árak. Tapasztalataim szerint minden évben folyamatosan kell termeszteni a kiválasztott kultúrákat, akkor az egyik év nyeresége kompenzálhatja a másik idény veszteségeit.

- Mi a helyzet a paradicsommal, a paprikával?

- A paradicsomállomány ugyancsak megsínylette az időjárás alakulását, ami megmutatkozik a piaci árakon is, amelyek az elmúlt évhez képest mintegy 50-70 százalékot emelkedtek. A szabadföldi, elsősorban a konzervipar számára termelt paradicsom gyakorlatilag eltűnt a piacról, miután alig lehetett megvédeni a különféle gombabetegségektől. Hasonlóan járt a meleg- és vízigényes paprika is, amely így szintén tartja a magas felvásárlási és piaci árát. Jellemző a mezőgazdasági termelők gazdálkodási viszonyaira az uborka helyzete is. Az igen alacsony tavalyelőtti felvásárlási ár miatt sokan felhagytak a termesztésével, idén azonban majdhogynem ez a növény fizet a legjobban, miáltal valamelyest kárpótolhat az elmúlt évek veszteségeiért.

- Ilyenkor bizonyára hatványozottan fontos a növényvédelem...

- A meleg, csapadékos időjárás kedvez a gombabetegségeknek, a különböző peronoszpóra- és lisztharmatféléknek. Emellett nagyon oda kell figyelni az atkákra és a tripszekre, amelyek elszaporodásának szintén kedvez ez az időjárás. Ebben a helyzetben óriási károkat okozhat akár egy-két nap késlekedés is a növényvédelemben. Szeptember elején várható a bagolylepke rajzása. Amennyiben feltűnnek az első egyedek, 5-7 nap múlva indokolt a védekezés a hernyó kártétele ellen.