A jövő vállalkozóinak felkészítése

Kárpátaljai Ifjúsági Üzleti Program

2008. augusztus 29., 10:00 , 398. szám

Az elmúlt hét során a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola üzleti világ iránt érdeklődő hallgatói az amerikai-magyar Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány Ifjúsági Üzleti Programján vehettek részt.

A program nyolc évvel ezelőtt indult azzal a céllal, hogy vállalkozói, üzleti és kommunikációs ismereteket adjanak át az érdeklődő diákoknak. Az elmúlt évek során jártak már Felvidéken, Erdélyben, az idén pedig első alkalommal indítottak képzést Kárpátalján.

Az alapítvány hét lelkes tagja érkezett a beregszászi főiskolára, hogy átadják tudásukat és az üzleti szférában szerzett tapasztalataikat. A hatnapos tréningen 26 hallgató vett részt, akiket négy csapatba osztottak. A hét során a diákok előadásokon, csoportos foglalkozásokon vehettek részt, a szünetekben csapatépítő játékokat játszottak. A hallgatók betekinthettek az üzleti és pénzügyi tervezés, a vállalati működés, a marketing, a projektmenedzsment alapjaiba, valamint a prezentációs technikák világába stb. A kötelező foglalkozásokat szabadidőprogramok is követték.

A képzés végén "megmérkőzött" egymással a négy csapat, akik kiváló üzleti terveket mutattak be szakértő zsűri előtt Carpatturs, Tánckoktél, Mézy Méz és Easy Rider Kft. címmel. Az üzleti tervek kidolgozói körbejárták az elképzeléseikhez hasonló vállalkozásokat, igényfelmérést és piackutatást is végeztek, profi pénzügyi és marketing terveket készítettek stb. A zsűri döntése alapján a Sas-csapat lett az első, az Easy Rider Kft. üzleti tervének létrehozói: Kiss Edina, Ködöböcz Gergely, Kulcsár Valéria, Nagy Enikő, Molnár Szabolcs és Szalontay Alex. Végezetül a képzésben részt vevő diákok oklevelet és ajándékokat is kaptak

A Calasanctius Ösztöndíj Alapítvány jóvoltából az Amerikai Egyesült Államokba is kijuthatnak a fiatalok ösztöndíjjal, fél év és két év közötti időtartamra.

A képzés kárpátaljai lebonyolítását a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője, dr. Váradi Natália szervezte, aki arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezentúl minden évben szeretnék Kárpátalján is megszervezni az említett képzést.

-dózsa-