"Mennyibe kerül" egy elsős?

2008. augusztus 29., 10:00 , 398. szám

A tanévkezdés közeledtével mind több szülő kutatja riadt szemekkel a tanszer- és ruhaárusok standjait. Itt az ideje, hogy "felszereljék" iskolába induló csemetéiket.

Ha gyakorlatlan vásárló lát neki a feladatnak, hogy iskolába induló elsős gyermekét ellássa minden szükségessel, az a benyomása támadhat a számtalan stand láttán, hogy a honi kereskedelem legalább 50 százaléka kifejezetten az iskolások kiszolgálására szakosodott. Ennek ellenére hamarosan bele kell törődnie, hogy könnyebb olcsó húst találni széles e hazában, mint minden szempontból megfelelő tanszereket és ruhadarabokat vásárolni.

A tekintélyes kínálat ellenére például előfordulhat, hogy egyáltalán nem találjuk, amit keresünk - ilyen például az iskolai egyen- vagy formaruha. E speciális viseletet persze mifelénk vidéken szinte egyáltalán nem, legfeljebb némelyik városi iskolában követelik meg manapság a gyerekektől, aki azonban szülőként szembesül a beszerzés problémájával, tapasztalhatja, hogy a kereskedők ezúttal sem tudták követni a pedagógusok, pontosabban az oktatásügyi vezetők idei elképzeléseit. Más szóval, az egyenruha ma is hiánycikk, akárcsak a szovjet időkben.

Az iskolásoknak szánt termékek választéka és skálája tekintetében a piacnak idén is sikerült leköröznie a szaküzleteket. Ami pedig az árakat illeti, az infláció miatt azok minden képzeletet felülmúlnak. Az elsősöknek való legegyszerűbb iskolatáskák ára 30 és 150 hrivnya között mozog. A 12 oldalas füzetek ára 40 kopijkánál kezdődik, a színes ceruzáké 4-8 hrivnyánál, a kartonpapíré 5 hrivnyánál. A gyurma legalább 3-8 hrivnya, a tolltartó legkevesebb 10-15 hrivnya, a vízfestékek pedig minimum 4-7 hrivnyába kerülnek. A rajzfüzetek általában 2-7 hrivnyába kerülnek, a füzetborítók ára 20 kopijka és 3 hrivnya, a tollaké pedig 50 kopijka és 20 hrivnya között mozog. Ezenkívül az elsősöknek speciálisan vonalazott füzetekre, számolópálcikákra és sok egyéb ravasz oktatási segédeszközre is szükségük van, amelyek szintén kellően borsos áron kaphatók.

Akinek már ezektől az áraktól felment a vérnyomása, jobban teszi, ha be sem tér a ruhásüzletekbe. Egy elsős kisfiúra való öltönyért 180-280 hrivnyát is elkérnek, míg egy közönséges fehér ing 55-65 hrivnyába, a lányoknak való ruhácska 85-250 hrivnyába, egy blúz 75-120 hrivnyába kerül. A lábbelik legalább ennyire drágák: ünneplőnek szánt darabok esetén 100 hrivnya körül kezdődnek az árak. A térdzoknik, amelyek egykor egy rubelért voltak kaphatók, ma legalább 15 hrivnyába kerülnek, a harisnyanadrágok ára pedig 25 hrivnyánál kezdődik. A gyermeknek ezenkívül sportcipőre is szüksége lesz az iskolában, erre pedig legalább további 75 hrivnyát kell kiadnunk.

Akárhogy is számolunk, egy első osztályos elindítása az iskolába minimálisan 400-500 hrivnyánkba kerül, de a kiadások könnyen meghaladhatják az ezer hrivnyát is. Képzelhetjük, mit élnek át ezekben a napokban azok a családok, ahol egyszerre több gyerek készül az iskolába...

hk