Megszűnt a kormánykoalíció

Kijevi krónika

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

A Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem (NU - NSZ) választási tömörülés parlamenti frakciója kedden a kormánykoalícióból való kilépés mellett döntött. A frakció 39 tagja szavazott a válásra, azaz a döntés meghozatalához minimálisan szükségesnél kettővel több honatya.

A kisebbik kormánypárt által delegált miniszterek, Jurij Lucenko belügyminiszter kivételével, élükön Ivan Vaszjunyik kormányfő-helyettessel szerdán reggel tüntetően csak a Viktor Juscsenko államfővel való megbeszélés után jelentek meg a kormány ülésének helyszínén, de csak azért, hogy bejelentsék: miután pártjuk kilépett a koalícióból, nem vehetnek részt a kormány munkájában.

Vaszjunyik a koalícióból való kilépést azzal indokolta, hogy Julija Timosenko Blokkja a parlament keddi nyitó ülésén történtekkel megtagadta a koalíciós megállapodásban vállaltak teljesítését. (Mint emlékezetes, a válság azután robbant ki, hogy kedden, a parlament első őszi ülésnapján a BJUT egy sor kérdésben a Régiók Pártjával és a kommunistákkal közösen szavazott, ami felháborodást váltott ki az NU - NSZ soraiban.)

A miniszterelnök-helyettes ugyanakkor azt is jelezte, hogy a távolmaradásuk a kormány tevékenységétől egyelőre csupán a szerdai ülésre vonatkozik. Vjacseszlav Kirilenko, az NU - NSZ frakció elnöke is megerősítette, hogy a pártja által delegált miniszterek ellátják majd feladatukat az új koalíció létrejöttéig.

"Az elnök felelőtlenül viselkedik, és tulajdonképpen az ő megbízásából lett tegnap szétrombolva a koalíció" - közölte a kisebbik kormánypárt minisztereinek távozását követően Julija Timosenko kormányfő. Szavai szerint Juscsenko és titkársága az ő miniszterelnökként való hivatalba lépése óta mindent megtettek a koalíció bomlasztása érdekében. Timosenko ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a koalíció megőrzésében érdekelt demokratikus erőknek sikerül kiutat találniuk a krízisből.

Szerdán délben Viktor Juscsenko a televízió nyilvánosságát felhasználva közölte, hogy kész bejelenteni a parlament idő előtti feloszlatását és új választások kiírását, amennyiben a törvényben megszabott határidőig nem alakul meg az új kormánykoalíció. Mint jelezte, "Jogi szempontból az ukrán parlamentben történteket egy új koalíció létrehozásának kezdeteként értékelem."

hk