Megújult a családorvosi rendelő

Palágykomoróc

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

A Palágykomoróci Családorvosi Rendelő pár évvel ezelőtt Kárpátalja egyik legrosszabbul felszerelt egészségügyi intézményének számított. Repedezett, penészes falak, hideg, üres helyiségek fogadták akkor a pácienseket. Nos, a régi páciensek - ha esetleg azóta nem jártak erre -, most nagyon meglepődhetnek: a rendelő ugyanis időközben teljesen megújult, s ünnepélyes átadására szeptember 1-jén került sor.

A Palágykomoróci Családorvosi Rendelő a helyi lakosokon kívül a kisszelmenci lakosságot is kiszolgálja, közel 1200 emberről kell gondoskodnia. A hatékony és megfelelő munkához, a betegek ellátásához pedig elengedhetetlenül fontos az alapvető követelmények, a megfelelő higiéniai viszonyok biztosítása. Hosszú időn keresztül mindez "hiánycikk" volt, ami különösen nagy baj, ha figyelembe vesszük azt, hogy itt terhesgondozás is van. Szükségessé vált a teljes tatarozás, melyet az állami dotációból élő községi tanács képtelen volt biztosítani. Aztán megoldás kínálkozott. "2003-ban a Nagydobronyi Gyermekotthon igazgatójának, Katkó Lászlónak a vezetésével hollandiai csoport érkezett Palágykomorócra - tájékoztat Illár József, Palágykomoróc polgármestere. - Megtekintették a rendelőt és megígérték, hogy segítenek. A tetőszerkezet felújítását vállalták, mely meg is valósult 2005-ben. A továbbiakban a Dorcas Nemzetközi Segélyszervezet sietett a segítségünkre, akik vállalták a családorvosi rendelő teljes külső és belső felújítását. Ez mostanra realizálódott."

Teljesen kicserélték az ablakokat és a tetőszerkezetet, renoválták és lefestették a falakat, felújították a padlót. Szemet gyönyörködtető lett az intézmény előtere: burkolókövekből kirakott járda - körülötte tágas, homokos térrel. A kisgyermekes anyákra és a tolószékes betegekre is gondoltak: a gyalogosfeljáró mellett számukra külön feljárat készült. A betegeket Vaszil Pekar főorvos, valamint háromtagú személyzet látja el.

Az átadási ünnepség kezdetén Kovács Attila református lelkipásztor és Tóth Jenő görög katolikus parochus áldotta és szentelte meg a rendelőt. Majd Illár József köszöntötte a vendégeket - Mackó Istvánt, az Ungvári Járási Tanács elnökhelyettesét, Michel Gendit, a nemzetközi segélyszervezet leendő igazgatóját, Visky Pált, a Kelet-európai Dorcas igazgatóját, Natasha Grootot, a fejlesztési és Caar Mentat, a szociális projektek koordinátorát, Bátori Józsefet, a Dorcas Kárpátaljai Segélyszervezet projektkoordinátorát, valamint Katkó Ferencet, a Kárpátaljai Dorcas igazgatóját. Ezután Bátori József fejezte ki abbéli örömét, hogy ilyen jól sikerült a felújítás, majd a Dorcas képviseletében Visky Pál mondott köszöntő beszédet. Elmondta, hogy a Kelet-európai Dorcas Kárpátalján 12 projektet igyekszik megvalósítani, ennek részét képezi a palágykomoróci rendelő is. Kárpátalján ez a tizenegyedik felújított családorvosi rendelő. Majd köszönetet mondott a hollandiai és kárpátaljai kollégáknak a szervezésért és anyagi felajánlásokért, szólt a jövőbeli tervekről.

Mackó István az Ungvári Járási Tanács és adminisztráció jókívánságait tolmácsolta, majd Béres Katalin a helyi általános iskola nevében mondott köszönetet.

A családorvosi rendelő kollektívájának nevében Vaszil Pekar főorvos köszönte meg a tevékeny segítséget, majd mindenki megtekinthette az intézményt.

A jövőre vonatkozóan Illár József polgármestertől megtudtuk: lehetséges, hogy a rendelő hamarosan egy laboráns munkatárssal bővül. Amint azt a polgármester elmondta, jelenleg a legégetőbb probléma az, hogy nincs megoldva a fűtés. Hogy ez meginduljon, villanyradiátorok vásárlására lenne szükség, melyhez a település támogatókat keres. Várnak minden jószándékú felajánlást.

Bátori Józseffel beszélgetve megtudtuk, hogy az összköltség eddig 125 ezer hrivnyára tehető. Ugyanakkor felháborító, hogy az állam a jótékonysági támogatásokat is megadóztatja, így gátolva a karitatív munkát, amint ez jelen esetben is történt.

Fischer Zsolt