Rotyogott a finom lekvár

II. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

Mezőgecsében a községi tanács, a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, valamint a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség szervezésében augusztus 30-án immár második alkalommal került megrendezésre a Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál és Szüreti Mulatság.

Színesen feldíszített standok, hatalmas rotyogó üstök, vidáman szilvát magozó és lekvárt keverő asszonyok forgataga fogadta a rendezvény helyszínére látogatókat, ahol már kora reggeltől nagy igyekezettel folytak a munkálatok. Idén négy csapat – a Mezővári Tűzrőlpattant Menyecskék, valamint a Csetfalvai, a Mezővári és a Mezőgecsei Hagyományőrzők Csapata – nevezett be a versenyre. Természetesen nem hiányzott a szívélyes vendégszeretet sem: a csapatok a kíváncsi látogatókat ízes, szilvából és lekvárból készült ételekkel – szilvás gombóc, "kőttes kalács", lekváros derelye stb. – és tüzes szilvapálinkával kínálgatták. A lekvárfőzőktől néhány méternyire magyar nemzeti ételfőző verseny zajlott: bab- és bográcsgulyás, halászlé, töltött káposzta főtt mennyei illatokat árasztva a kondérokban, melyek sikerét már a főzés során bizonyította a kóstolásra várók hada.

A rendezvényt Mester András, Mezőgecse polgármestere nyitotta meg, köszöntve a helyieket és a vendégeket – többek között Csizmár Bélát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Sin Józsefet, a Beregszászi Járási Adminisztráció elnökhelyettesét, Mezőgecse magyarországi testvértelepülései: Aldebrő és Nyírtét képviseletében Farkas László és Révész Dezső polgármestereket, valamint Csizmár Saroltát, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnökét.

Dávid Árpád helyi református lelkipásztor evangéliumi példázatra utalva elmondta: a gecsei fesztivál kezdeményezésének gondolata először olyan kicsi volt, mint egy mustármag. Aztán a gondolat megfogant, terebélyesedett, és több települést összefogó népes rendezvénnyé nőtte ki magát.

Csizmár Béla kiemelte: "Annak a nemzetnek, amelyik nem becsüli a saját történelmét és hagyományait, nincsen jövője. Ez a község azáltal, hogy létrehozta ezt a rendezvényt, bebizonyította, mennyire szereti és ápolja őseinek hagyományait a folyamatosan változó, fejlődő világban."

Sin József beszédében elismerően szólt a község vezetőinek munkájáról, akik igyekeznek újat teremteni és megőrizni az értékes múltbeli hagyományokat. Az üdvözlő beszédek sorát Farkas László, Aldebrő polgármestere zárta, majd Szatmári Viola, a Mezőgecsei Kultúrház vezetője okleveleket adott át a kultúrház renoválását támogatóknak.

Ezt követően a gecsei óvodások dalos-verses-táncos műsorával kezdetét vette a kulturális program. A guti Peres Dóra népdalokat adott elő. Közben a futballpályán véget ért az ifik focibajnoksága, ahol a résztvevő négy csapat közül első helyezett Badaló lett, megelőzve Nagybakta és Mezőgecse csapatát. Volt még vegyes koncert, valamint szépségverseny három – Gecse Gyöngyszeme, Miss Hamupipőke és Miss Gecse – kategóriában.

Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte a gasztronómiai versenyek eredményhirdetését. 2008 legjobb lekvárfőzőjének a Mezővári Tűzrőlpattant Menyecskék bizonyultak, jutalmuk egy 30 literes üst lett. Nehéz volt a zsűri dolga magyar nemzeti ételfőzőink tekintetében, így végül is megosztott első helyezést nyertek a Mezőgecsei Községi Tanács és a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének csapatai.

A II. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál hajnalig tartó szabadtéri szüreti mulatsággal zárult.

Fischer Zsolt