Tovább drágulnak az élelmiszerek

Piac és árak

2008. szeptember 5., 10:00 , 399. szám

Az élelmiszerárak emelkedésének az ősz sem állja útját, hirdetik a szakértők, akik néhány termék esetében már szeptemberben drágulást jósolnak.

Az Ukrajnában folyékony aranyként is emlegetett exportcikk, a napraforgóolaj ára végre stabilizálódni látszik, így legalábbis szeptemberben még 10,3 hrivnyáért vásárolhatjuk meg literjét a legnépszerűbb márkák esetében.

Nem emelkedik majd szeptemberben a cukor ára sem, ígérik a piaci szereplők. A cukorár további alakulására az idei termés lehet hatással, ám az csak decemberben jelenik meg az üzletek polcain.

A kenyér ára részben szintén az idei terméstől függ. Mivel pedig idén a sokéves átlagnál több gabona termett, áremelkedés sem igen várható. Igaz, olcsóbb sem lesz a kenyér, amit megfigyelők azzal indokolnak, hogy a kormányzati megszorítások miatt az ágazat nyereségessége jelenleg alacsony.

A tojás esetében szeptemberben is folytatódik az augusztusi áremelkedés. Szakértők szerint az elkövetkező napokban átlagosan mintegy 30 kopijkával drágulhat tízdarabos kiszerelésben a tojás, amit elsősorban a kereslet szezonális növekedésével magyaráznak, amely egészen télig eltart. A piaci eladók is alátámasztják a nagykereskedők előrejelzését a megélénkülő keresletről, s ugyancsak 20-30 kopijkás emelést jósolnak.

Az elmúlt hetek a csirkehús árának óvatos csökkenése jegyében teltek, így jelenleg a legdrágább csirkemell filé kilója 30-32 hrivnyába kerül. A szerényebb ár az üzletekben megjelent nagymennyiségű import árunak köszönhető, ami a helyi gyártókat is árcsökkentésre késztette. Egyesek további áresést várnak a csirkehús esetében, az óvatosabb értékelők azonban már azzal is megelégednének, ha legalább szeptemberre stabilizálódna a jelenlegi árszint.

Annál komolyabb áremelkedés várható a marha- és a sertéshús esetében, amelyek augusztusban is rendületlenül drágultak. A marhahús ára az elkövetkező hetekben egyes szakértők szerint akár 3-5 hrivnyát is drágulhat. A szakértők ezt a piacon lévő marhahús mennyiségének folyamatos csökkenésével magyarázzák bel- és külföldön egyaránt, miközben a kereslet iránta egyenletesen magas marad.

A sertéshús drágulásának oka mindenekelőtt abban keresendő, hogy drágultak az import termékek, miközben Európa-szerte csökkent a termelés. Ily módon előrelátható, hogy kevesebb import disznóhúst adnak majd el, minek következtében automatikusan drágul a helyi portéka is. A piaci eladók mindenesetre egybehangzóan állítják, hogy továbbra is kevés a hús.

Bizonyosan nem számíthatunk az árak csökkenésére a tej és a tejtermékek esetében, igaz, valószínűleg nem is nőnek majd tovább szeptemberben. Hosszabb távon azonban mindenképpen lassú áremelkedéssel kell számolnunk annak mértékében, ahogyan az évszakkal összefüggésben csökkennek majd a tehenek fejési mutatói. Ez az a termékcsoport egyébként, ahol a piaci árak várhatóan felülmúlják majd a boltiakat.

Szeptember hagyományosan az a hónap, amikor elkezdjük készletezni a télire való burgonyát, hagymát, s az egyéb zöldség- és gyümölcsféléket. Annak ellenére azonban, hogy ez számít a zöldségfélék értékesítésében a főidénynek, az árak várhatóan aligha csökkennek majd. A burgonya esetében például azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a nyugati megyékben az árvíz miatt elveszett a termés, így ott most nagy tételekben vásárolják fel a keleti megyék burgonyafeleslegét, ami nálunk is a szokásosnál magasabban tartja majd az árakat.

Szeptemberben átlagosan 20 százalékkal drágul majd a paradicsom, mivel az idei időjárási viszonyok miatt kevés a jó minőségű termés a piacon. S míg augusztus végén még 4-5 hrivnyát kértek egy kilogramm jó minőségű paradicsomért, addig október elején már a 6-8 hrivnyát is elkérnek majd.

Az uborka ára viszont bizonyosan csökken majd. A mintegy 20-30 százalékos áresést az idei jó terméssel magyarázzák a piacon.

Végül az előrejelzések szerint a sárgarépa, a cékla, a káposzta és a hagyma ára az elkövetkező hetekben nem változik számottevően, esetenként jelentéktelen és ideiglenes árcsökkenésre is számíthatunk.

szcs