Nacionalizmusért vonatnák felelősségre Vakarcsukot

2008. szeptember 12., 10:00 , 400. szám

Az ukrajnai nemzetiségek iskoláinak kétnyelvű oktatásra való átállítását előíró miniszteri rendelet hatályon kívül helyezését és Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter személyes felelősségre vonását követeli Julija Timosenko miniszterelnöktől a Régiók Pártjának (PR) képviselőcsoportja - jelentette kedden a lembergi (lvivi) zaxid.net internetes hírügynökség.

A beszámoló szerint a legnagyobb ukrán ellenzéki párt parlamenti képviselői a kormányfőhöz eljuttatott interpellációjukban az oktatásra vonatkozó emberi jogok tömeges méretű megsértését rótták fel az oktatási miniszternek. Az orgánum által idézett Vadim Kolesznyicsenko régiópárti honatya elmondta, hogy a tanügyi tárcavezető 461. számú rendelete, amely elnevezésében a nemzetiségi iskolák ukrán nyelvoktatásának javítását tűzte ki célul, nem más, mint "bűnös kísérlet a nemzetiségi nyelvű iskolák, vagyis közel 1500 tanintézet és félmillió tanuló átállítására a kétnyelvű oktatásra a kisebbségek nyelvének az oktatási folyamatból való kiszorítása révén".

Kolesznyicsenko úgy vélte: az oktatási miniszter nyíltan nacionalista jellegű tevékenységének nem titkolt célja a nemzetiségi kisebbségek nyelvének az ukrajnai oktatási rendszerből való kiszorítása. Szerinte Vakarcsuk minden korábbi ukránosító intézkedését felülmúlja a 461. számú rendelet, amely a nemzetiségek anyanyelvű oktatási rendszerének a megsemmisítésére irányul.

A képviselő nehezményezte, hogy az ukrán törvények és a nemzetközileg előírt jogok betartását számon kérő többszöri képviselői interpellációira a tanügyi tárcavezető semmitmondó válaszokat ad, miközben az oktatási minisztérium egyre arrogánsabb és cinikusabb módon sérti meg az emberi jogokat. (MTI/Kárpátalja)