Csapnál zavartalan a határforgalom

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A záhonyi közúti határátkelő, konkrétabban a Tisza-híd felújításának megkezdését követően sem alakult ki nagyobb torlódás Csapnál.

Mint ismeretes, hivatalosan szeptember 1-től, gyakorlatilag viszont csak 8-tól megkezdődtek a Csap-Záhony nemzetközi közúti határátkelő magyar oldalának felújítási munkálatai, amelyek előreláthatólag egy teljes esztendőn át fognak tartani. Ezzel kapcsolatosan az illetékes magyarországi és ukrajnai hatóságok már jó előre felhívták az autósok figyelmét, hogy a várható torlódások elkerülése végett inkább a két ország közötti más terminálokat válasszák útvonaluk megtervezésekor. A rekonstrukció a Tisza-híddal vette kezdetét, amelynek aszfaltburkolatát cserélik. Jelenleg az egyik - ha Záhony felé haladunk: a jobb oldali - kamionsáv van lezárva. Ezért az Ukrajnából kilépő tehergépjárművek jelenleg a személyforgalmi sávot használják vegyesen a személygépkocsikkal és a buszokkal. A Záhony felőli kamionforgalom a másik sávon zavartalan.

Komár Attila záhonyi lakos, aki naponta bejár csapi munkahelyére, lapunknak elmondta, hogy a forgalom tulajdonképpen folyamatos, csupán a záhonyi oldalon szolgálatot teljesítő beléptető határőröknek kellene kicsit jobban megszervezni a Csap felől érkező forgalmat. A Záhony felőli kilépő személyforgalmi sávot lenne ajánlatos időnként felszabadítani, hogy a hídon feltorlódott személykocsikat vagy kamionokat előre tudják engedni. Persze, ehhez némi akaratra és jó szándékra szükség lenne.

Hétfőn délelőtt az átkelőhely csapi oldalán körülbelül 10-15 másodpercenként lépett be Magyarország felől egy-egy gépkocsi, míg ellenkező irányba fél-egy percenként érkeztek a járművek. A vámterületen egyszerre legfeljebb 4-5 gépkocsi várakozott az ukrán vámkezelésre. Egy magát megnevezni nem akaró magyarországi járművezető elmondta, hogy ukrán oldalon folyamatos és fennakadásmentes a vám- és útlevélkezelés. A záhonyi oldalon azonban előfordul, hogy még nagyobb torlódás esetén is csak kettő dolgozik a négy forgalmi sávból.

A határsorompónál szolgálatot teljesítő ukrán határőrök arról számoltak be, hogy lényeges forgalomcsökkenés tapasztalható az átkelőn, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy sok autós a torlódástól tartva más határátkelőt választ, illetve inkább vonattal lépi át a határt.

pp