Részleges tankönyvhelyzet - 2008/2009

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A lembergi Szvit Országos Tankönyvkiadó Ungvári Magyar Szerkesztősége elkészítette a 8. osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyveket, ezek már az iskolákban vannak. Ugyancsak az iskolákban kell lenniük az ezen osztály számára készült ukrán nyelv és ukrán irodalom tankönyveknek is.

Az ungvári szerkesztőség lényegében elkészült négy 8. osztályos tankönyv - algebra, mértan, fizika, Ukrajna természeti földrajza - fordításával. Jelenleg a könyvek szerkesztése és tördelése van folyamatban. Ezek előreláthatólag október elején jönnek ki a nyomdából.

Az Ukrán Oktatási Minisztérium a mostani tanévben minden 8. osztályos alaptantárgy tankönyvének a megírását, fordítását finanszírozta. Sőt a magyar nyelv és irodalom tankönyvek esetében - idén először - két-két változatból választhatnak a magyar iskolák, míg fordításos tankönyvekből nyolc cím jelenik meg, közülük négyet jelentet meg a Szvit.

Egyébként a fordításos tankönyvek kiadására - beleértve a fordítást, szerkesztést, tördelést és nyomdai előkészítést - alig több mint egy hónapot engedélyezett az oktatási minisztérium.

Varga Béla