Szélhámosok Moldovából

2008. szeptember 19., 10:00 , 401. szám

A rendvédelmi szerveknek sehogyan sem sikerül kézre keríteni azt a négy moldovai illetőségű fiatal nőt, akik hipnózis segítségével rabolnak técsői járási házakból készpénzt, valamint érték- és antik tárgyakat.

Az év eleje óta a társaság "dolgozott" már többek között Bruszturán (Lopuhovo), Tereselpatakon (Taraszivka), Dombón (Dubove) és Széleslonkán (Sirokij Luh) is, összesen mintegy 150 ezer hrivnyát és rengeteg ékszert, értéktárgyat csalva-rabolva el a helyiektől.

"Bedőlt" a csalóknak a 25 éves Vaszilina D. dombói lakos is, aki beengedte házába a váratlan vendégeket, s abban a pillanatban elaludt. Amikor egy-két órával később magához tért, 1800 hrivnya hiányzott a faládikából, ahol a pénzét tartotta. Eltűnt továbbá egy pár aranyfülbevaló, két gyűrű, valamint három nyaklánc medállal és kereszttel. A szélhámosok maguk is úgy eltűntek időközben, mintha sosem jártak volna azon a vidéken.

Meglátogattak a csalók egy szentmihálykörtvélyesi (Hruseve) házaspárt is, akiktől, miközben azok elmélyedtek az "őszinte" beszélgetésben vendégeikkel, elloptak 10 ezer hrivnyát és egy pár jegygyűrűt.

A kárvallottak közé tartozik az a terebesfehérpataki nyugdíjas asszony is, akinek azt ígérték, hogy 150 éves koráig fog élni. A jóslásért "cserébe" két régi ikont vittek magukkal a szélhámosok.

A Bruszturán élő, s a jelek szerint meglehetősen hiszékeny Marija Berdar megengedte a négy "nővérnek", hogy a házában éjszakázzanak. Reggelre azonban a vendégek eltűntek, s velük együtt nyoma veszett az anyóka több ruhadarabjának, öt kiló szárított gombájának és 200 hrivnyájának is.

Legutóbb Aknaszlatinán tűntek fel a fiatal szélhámosok. A nagyközségben sikerült ellopniuk egy 65 éves özvegyasszony 600 hrivnyányi nyugdíját, 200 euróját, s magukkal vittek egy aranyozott Szent Miklós-képet is. (Kárpátalja/Feszt)