"Barátság határok nélkül"

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám

Idén 45. alkalommal rendezték meg a Beregszászi járásban a "Barátság határok nélkül" fesztivált. Az esemény - melynek Makkosjánosi adott otthont - időpontja ebben az évben egybeesett az erdészek napjával, ami még színesebbé tette a programot.

A hivatalos program szeptember 19-én vette kezdetét. Az ünnepélyes megnyitón köszöntötte az egybegyűlteket Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Trikur Volodimir, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke, Németh Károly, a Bodrogközi Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás elnöke, Páva Zoltán magyarországi parlamenti képviselő, Komló városának polgármestere, a Komló és Térsége Társulás elnöke, valamint Cető Ferenc, a szlovákiai Bely község polgármestere. A későbbiekben együttműködési szerződések aláírására került sor.

Másnap a Beregszászi Állami Erdészeti Gazdaság felújított, Jánosiban lévő hivatali épületének és új kápolnájának felszentelésével és felavatásával folytatódott a fesztivál programja, illetve a Jánosi Barna György Stadionban kezdődött el az erdészek napjának kárpátaljai ünneplése. A rendezvényre egész Kárpátaljáról érkeztek küldöttek, összesen huszonhárom erdészeti gazdaság képviseltette magát. A megnyitón, amely hagyományosan tárogatószóval indult, köszöntötte az egybegyűlteket többek között Brenzovics László, a megyei tanács és a KMKSZ alelnöke, Ivan Baloga megyei kormányzóhelyettes, Valerij Murga, a Megyei Erdőgazdasági Főosztály vezetője is. Az ünnepség során oklevelekkel és különféle ajándékokkal díjazták a megyei és járási vezetők a kiemelkedő tevékenységet folytató erdészeket. Közben az érdeklődők megtekinthették a különböző erdésztársaságok kiállítását. A "Barátság határok nélkül" fesztiválon ítélték oda a "Beregszászi járás tiszteletbeli polgára" címeket, melyet többek között Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya is megkapott. A továbbiakban a falvak közti bográcsgulyás- és halételfőző versenyre került sor, illetve a járás iskolái által készített terméskompozíciók elbírálására. A zsűri - melynek tagja volt Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Petruska István, a Beregszászi Járási Tanács elnökhelyettese és Jégl Zoltán, Komló alpolgármestere - nehéz helyzetbe került, de végül sikerült dönteniük. A bográcsfőző versenyt Jánosi nyerte, megelőzve Badaló és Bene csapatát. A halételek elkészítése Beregújfalu csapatának sikerült a legjobban, őket követte Borzsova és Kovászó. Az iskolák közti versenyt a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola nyerte, a második a Zápszonyi Általános Iskola, harmadik a Kaszonyi Középiskola lett. A továbbiakban a jelenlévőket a járás műkedvelő együttesei szórakoztatták, majd fellépett a komlói "Csít" együttes.

snicer