Elesett magyar katonákra találtak Nyugat-Ukrajnában

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám

Nem első, hanem második világháborús magyar katonák csontjait rejtő tömegsírra bukkantak a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye Bukivna nevű falujában, ahol már magyar kutatók is jártak - közölte Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója az MTI-vel, cáfolva a lembergi (lvivi) Lvivszka Gazeta című újság internetes kiadásában megjelent információt. A lap szerint egy kápolna építésénél találták meg a tíz honvéd földi maradványait.

Holló József közölte: adataik szerint összesen 22 magyar katona esett el 1944. április 8. és 15. között ezen a területen, és vélhetően ebben a sírban megtalálják majd a többi magyar katona holttestét is. Eddig 10 magyar honvéd földi maradványa került elő. Holló József ismertetése szerint ezek a katonák az első hadsereg hadműveleti területére visszaszorult és Sztaniszláv környékének védelmével megbízott 18. könnyűhadosztály 49/1-es zászlóaljának hősi halottai. A veszteségkartonok szerint gránátoktól, lövésektől vesztették életüket ezek a magyar katonák.

A főigazgató beszámolt arról, hogy a leletről Igor Kocskin archeológus professzortól értesült. A professzor levele szerint tömegsírban eltemetett embereket találtak egy építkezés során. A csontok mellett találtak magyar feliratú dögcédulákat (azonosító jegyeket) is.

Holló József arról is beszámolt, hogy a tervek szerint a Dercenben található katonai temetőbe helyezik majd át a katonák holttesteit. (Kárpátalja/MTI)