Pénzügyi válság: a fizetésemelés elmarad

2008. szeptember 26., 10:00 , 402. szám

Ukrajna sem kerülheti el a kibontakozóban lévő világméretű pénzügyi krízis következményeit. A hatásokat a lakosság is érzékelni fogja.

Az első csapás a bankrendszert éri, azon belül is a hitelezést. Az ukrán bankok elsősorban a külföldi források révén folyósítottak hiteleket, ezek a források azonban most elapadnak. A szakértők azt jósolják, hogy ennek következtében már a közeljövőben szigorodnak majd a hitelezés feltételei, s várhatóan nő a kamatszint is. Eltűnnek a piacról a közkedvelt valutahitelek, a hrivnyában felvehető kölcsön kamatai pedig a jelenlegi 19-20 százalékról akár 25 százalékra is felszökhetnek. Megfigyelők legalább 2 százalékos kamatszint-növekedést jósolnak valamennyi hitelforma esetében.

Megszenvedi a nemzetközi folyamatokat a hazai részvénypiac is. Az indexek csupán az elmúlt néhány napban 20 százalékkal zuhantak, s jelenleg a 2006 év eleji szinten vannak. Tovább ront a helyzeten, hogy még ennél is nagyobb méretű válság tört ki az orosz tőzsdén, amelyet amúgy is halálra rémített már a grúziai háború.

A válságtól megrémült befektetők visszahúzódása miatt drágulni kezdett a dollár. Az eddig hrivnyában forgatott külföldi tőke ismételt dollárra váltása növelte ugyanis az amerikai valuta iránti keresletet, ami viszont az árfolyam emelkedéséhez vezetett rövid távon. Múlt hét végén némelyik fővárosi valutaváltóban 5 hrivnyáért adták, s 4,85-4,90 hrivnyáért vásárolták az amerikai dollárt, ami a hrivnyának az utóbbi hónapokban példa nélkül álló gyengülését jelenti.

A szakértők ennek ellenére nem hajlanak a helyzet dramatizálására, a hrivnya gyengülését pedig természetesnek tartják a nemzetközi folyamatoktól függetlenül is. Mint rámutatnak, amennyiben az Ukrán Nemzeti Bank és a kormány megfelelően és gyorsan reagál az eseményekre, a dollár a mostani krízis elmúltával sem esik jelentősen vissza. Véleményük szerint az év végéig akár még a lélektani határnak tekintett öt hrivnya fölé is felszökhet az árfolyam annak ellenére, hogy világviszonylatban az amerikai valuta gyengülése figyelhető meg.

A világméretű pénzügyi válságot megszenvedik az exportra termelő ukrajnai vállalatok is, mindenekelőtt a kohászati, mezőgazdasági és vegyipari termékek gyártói. Piaci elemzők szerint e termékek árai már eddig is számottevően estek, s az esés folytatódik, úgyhogy jó néhány hazai vállalatnak hamarosan szembe kell majd néznie a csőd rémével.

A válság általában véve is visszafogja az év elején prognosztizált gazdasági növekedést Ukrajnában, olyannyira, hogy az bizonyos ágazatokban akár termeléscsökkenésbe is átcsaphat, ami viszont elbocsátásokhoz, s ezzel a munkanélküliség enyhe növekedéséhez vezethet. Magától értetődő, hogy ilyen körülmények között a várhatóan tekintélyes infláció ellenére sem számíthatunk év végi béremelésre a magánszektorban.

hk