Elhunyt dr. Kalocsai Géza

2008. október 3., 10:00 , 403. szám

Gyászos héten van túl a magyar futballtársadalom. Előbb kedden érkezett a hír, hogy 86 éves korában meghalt Illovszky Rudolf, a Vasas egykori kiváló játékosa és edzője, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, majd pénteken kaptuk az újabb gyászjelentést: életének 96. évében rövid szenvedés után elhunyt Kalocsai Géza, a legidősebb magyar válogatott labdarúgó.

Szinte napra pontosan négy hónappal ezelőtt lapunkban is beszámoltunk arról, hogy Magyar Zoltánnak, a magyar válogatott és az FTC egykori menedzserének szervezésében Beregszász főterén élő koncertet szerveztek Kalocsai Géza bácsi 95. születésnapjának tiszteletére, amit az akkor még élő futball-legenda budapesti otthonából telefonos kapcsolaton keresztül hallgatott. Egy nappal korábban a Régi Sipos Halászkertben az egykori sporttársak - ott volt többek között Illovszky Rudolf is - és tanítványok együtt ünnepeltek Géza bácsival. Magyar Zoltán akkor azt tervezgette, hogy még a nyár folyamán hazahozza szülővárosába Kalocsai Gézát, akit éppen 10 éve, 1998-ban avattak a Vérke-parti város díszpolgárává, de sajnos ez a terv már nem válhatott valóra.

Kalocsai Géza 1913. május 30-án született Beregszászban. Ő volt az első magyar nemzetiségű futballista, aki vb-ezüstérmet nyert (1934-ben a csehszlovák válogatott tagjaként). Játékosként három olyan klubcsapat színeiben - Sparta Praha, Olimpique Marseille, Ferencváros - is bajnoki címet szerzett, amely együttesek nemcsak a csehszlovák, francia és a magyar labdarúgás elitalakulatai voltak, de az öreg kontinensen is a legjobbak közé tartoztak. A kiváló sportember háromszor szerepelt a csehszlovák és kétszer a magyar nemzeti 11-ben.

Mesteredzőként Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban, Algériában és Egyiptomban ért el szép sikereket, számtalan bajnoki címet és kupagyőzelmet szerzett csapataival. Most örökre megpihent.

(tamási)