Jön a szlovák kishatárátlépési engedély

2008. október 3., 10:00 , 403. szám

Szeptember 29-én kijevi idő szerint 13 órától kezdte fogadni a kishatárátlépési engedélyek iránti kérelmeket a Szlovák Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa.

A főkonzulátus épületében folyó rekonstrukciós munkák befejezéséig (előreláthatóan ez év november-decemberéig) két műszakban történik az ügyfélfogadás: reggel 9-től 12-ig (kijevi idő szerint) fogadják a schengeni vízum iránti kérelmeket, 13-tól 16 óráig pedig a kishatárátlépési engedélyért folyamodókét. Az okmányok kiadása 14.30-tól 16 óráig történik - közölték a főkonzulátus képviselői sajtótájékoztatójukon.

A kishatárátlépők igényléséhez személyesen kell bemutatni az igénylőnek a konzulátuson az ukrán személyi igazolványát, amely igazolja, hogy a kérelmező legalább 3 éve él már a határ menti övezetben, be kell nyújtani a kitöltött kérdőívet, két fényképet, a szlovákiai tartózkodás szükségességét alátámasztó dokumentumokat, valamint be kell fizetni a 20 eurós illetéket. Például a gyógykezelést nem a kezelőorvos által kiállított okmánnyal kell igazolni, hanem az intézményével, amely tanúsítja a hosszabb időtartamú ott-tartózkodás szükségességét. Rokonlátogatáshoz meghívót kell felmutatni. Ehhez a kategóriához nemcsak a szülők és gyermekeik, valamint a testvérek tartoznak, hanem a menyek, vők, sógorok, sógornők is. Kulturális programokra való kiutazásra is lehetőség nyílik, amennyiben az igénylő benyújtja a fogadó féllel kötött együttműködési megállapodást és a közös rendezvények kalendáriumát. Kishatárátlépési engedélyért folyamodhatnak ezenkívül az önkormányzatok munkatársai és a vállalkozók is.

Mentesülnek az engedélyek kiállításáért lerovandó illeték megfizetése alól a 60 évesnél idősebb nyugdíjasok, a 15 évesnél fiatalabbak és a rokkantak. Az engedélyek kiállítása maximálisan 60 napot vehet igénybe az igénylés benyújtásától számítva, egyes esetekben pedig 90 napot, s korlátozott a szlovákiai tartózkodás időtartama is. Az engedélyeket plasztikkártyák formájában adják ki, amelyeket azonban nem a konzulátus, hanem a szlovák határrendőrség állít ki.

A hír kapcsán a kárpátaljai sajtó megjegyzi, hogy a Szlovákiával kötött kishatárforgalmi egyezmény feltételei lényegesen szigorúbbak, mint a Magyarországgal létrejött megállapodáséi. A Munkácson megjelenő Szribna Zemlja - Palanok című hetilap emlékeztet arra is, hogy a szlovákok ukrajnai beutazását nemhogy megállapodás, de még vízum sem korlátozza, s a látogatók tömegesen vásárolják fel Kárpátalján az élelmiszereket és az iparcikkeket.

hk