Sport és testvérvárosi együttműködés

Városnap Técsőn

2008. október 3., 10:00 , 403. szám
Kijevi Dinamo öregfiúk–Técsői Szpartak öregfiúk 6-2

A város napját ünnepelték Técsőn szeptember 27-én és 28-án. A kétnapos rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, a helybeliek mellett több százan érkeztek a felső-Tisza-vidéki városba a megye számos más településéről is.

A rendezvény szombaton a városi stadionban őszi vásárral és szüreti felvonulással kezdődött. Ugyanitt zajlott le nyolc csapat részvételével a Béres-kupáért rendezett nemzetközi öregfiúk-labdarúgótorna, melynek mérkőzéseit rengeteg néző szurkolta végig. A döntőben végül a Kijev megyei Bucsa FC diadalmaskodott a Hmelnickij megyei Krasziliv FC felett és így az ő játékosaik emelhették magasba a serleget, melyet a Kijevi Dinamo legendás futballistájától, Leonyid Burjaktól vehettek át. A harmadik helyet a házigazda – a Técső FC szerezte meg.

A döntőt követően került sor a sokak által várt pillanatra – a gyepszőnyegre léptek a kijevi Dinamo legendás futballistái – Leonyid Burjak, Anatolij Gyemjanenko, Volodimir Troskin, Oleh Szalenko és mások, hogy megmérkőzzenek az egykori técsői futballklub, a Szpartak öregfiúival. A mérkőzés elején máris gólt kapott a Talapkó István csapatkapitány által vezérelt hazai gárda, erre a kijevi találatra még sikerült válaszolniuk, ám ezután a kijeviek diktálták az iramot, és a técsőiek kapusa, Vajda Gábor remek védései ellenére 6:2 arányú győzelmet arattak.

A mérkőzést követően nyilatkozott lapunknak Leonyid Burjak, aki a Dinamo játékosaként ötször nyert szovjet bajnoki címet, négyszer lett szovjet kupagyőztes, továbbá a Kupagyőztesek Európai Kupájának és az UEFA-szuperkupa győztese, olimpiai bronzérmes, 50 mérkőzésen szerepelt a Szovjetunió színeiben: "Már több ízben jártam Kárpátalján, hiszen a Dinamo rendszeresen szokott ide jönni edzőtáborozni, és számos kárpátaljai csapattal is játszottunk akkoriban edzőmérkőzéseket. Örömteli számomra, hogy ezen a vidéken sokan szurkolnak a Dinamónak, amely ma itt, Técsőn is bebizonyosodott. A klub számos nagy játékosa származik Kárpátaljáról, mint például Szabó József, Rácz László és mások. Sajnálatos módon Kárpátalja élcsapata, az FK Zakarpattya jelenleg nincs az ukrán élvonalban, de remélem, hogy jövőre sikerül feljutniuk."

A labdarúgótornán kívül egyéb sporteseményekre is sor került, a veterán teniszezők a városi park teniszpályáin vívtak küzdelmet két napon keresztül a bajnoki címért.

Vasárnap testvérvárosi szerződés megkötésére került sor Técső és a magyarországi Jászberény között. A dokumentumot Ivan Kovács, Técső polgármestere és Nagy András, Jászberény alpolgármestere írta alá. Az aláírási ceremónia után a jászberényi Déryné Vegyeskar adott ízelítőt gazdag repertoárjából.

Ezt követően került sor a városnapok hivatalos megnyitójára, melyen többek között jelen volt Mihajlo Martin, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Ábrahám Ferenc, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja, illetve ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel ért véget.

A megnyitóünnepségen részt vevő ifj. Sari József lapunknak nyilatkozva elmondta: "Fontosnak tartom a falu- és a városnapok megrendezését, mert ez alkalmat ad az emberek, a közösségek találkozására. Örömteli számomra, hogy Técső testvérvárosi szerződést kötött Jászberénnyel, de nagyon fontos lenne az is, ha a város vezetése a mostaniaknál jobban odafigyelne a helyi magyar szervezetekre és építene rájuk, mert az önszerveződés minden társadalomban nagyon fontos. Jelenleg például veszélyben vannak iskoláink, ezért vigyázzunk rájuk, és tegyünk meg mindent oktatási rendszerünk megmentéséért, mert ez a jövőnk."

Baráth József