2008. 1október 10.

2008. október 10., 10:00 , 404. szám

"Jézus, miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: "Egyvalami hiányzik még belőled: menj, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem." A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt." Márk 10,21-22

Vajon mi lehetett az oka, hogy egy jóra törekvő és tisztességes fiatalember nem tudja meghozni azt a döntést, amit a Mester kér tőle?

Ez a fiatalember a vagyona alapján határozta meg saját magát. Őt vagyona tette megbecsültté, ismertté, tiszteltté. Ha pedig szétosztja vagyonát, ezzel feladja a barátokat, a társadalmi pozíciót, a megbecsülést: mindent, aki ő valójában.

Jó elgondolkodnunk azon, mi kinek látjuk, mi alapján határozzuk meg magunkat? Egyesek családi származásuk alapján, mások, akik saját erejükből építettek fel egy életet, karriert, családot, ezt fogják legfontosabbnak tartani.

Jézus arra mutat rá, hogy akik vágyakoznak Isten után, azok életében egyetlen jogos önmeghatározás van: akkor látom magam helyesen, akkor lesz igazán értékessé az életem Isten kezében és mások javára, ha az válik számomra a legfontosabbá, hogy én Jézus követőjévé lettem. Mert ha a legfontosabb kérdés számomra: mi Isten célja az életemmel? - akkor helyére kerülhet minden.

Isten ennél nem kér kevesebbet: Adjad, fiam, a te szívedet nékem, és a te szemeid az én útaimat megőrizzék. (Péld 23,26) Ámen.

Kótyuk Zsolt